Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Otroka lahko obdržiš!« [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 22. 01. 2024 / 09:24
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.01.2024 / 10:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Otroka lahko obdržiš!« [VIDEO]
Ayala Isenberg je kljub posilstvu in zlorabi obdržala otroka in danes odločno poudarja: »Splav ni edina izbira.« FOTO: YouTube/zajem zaslona

»Otroka lahko obdržiš!« [VIDEO]

20-letna Američanka, ki je po posilstvu zanosila, zdaj odločno nastopa proti lobijem, ki podpirajo splav: »Naj te nihče ne pregovori, da je splav tvoja edina izbira.« 29-letna ameriška country pevka RaeLynn pa se v pesmi zahvaljuje svoji materi, da se je odločila ZA življenje.

»Splav ni edina izbira,« zatrjuje Ayala Isenberg: »Nikogar ne poslušajte, ki tako govori. Ne fanta, ne svoje mame, ne osebe, ki te je zlorabila … nikogar, saj je na koncu to tvoja izbira. Otroka lahko obdržiš.« 20-letna Američanka po navedbah katoliškega spletnega portala kath.net dobro ve, o čem govori. Pri 15 letih je zanosila, potem ko je več let trpela zlorabo. V pogovoru s predstavniki organizacije »Students for Life« na podkastu »Let's Talk About Life« je Ayala spregovorila o tem, kako je postala zagovornica življenja.

Ayala je spoznala, da je njen nerojeni otrok živo bitje - dejstvo, ki je politično in družbeno pogosto prezrto.

Zdi se ji »napadalno«, ko se ženske v stiski, v kakršni se je znašla sama, politično izrablja za promocijo podpore splavu na eni strani in za ohranitev »industrije« splava na drugi. Ayala je pri 15 letih zavrnila splav, ko je ugotovila, da obstajajo organizacije, ki ji želijo pomagati. Spoznala je, da je njen nerojeni otrok živo bitje - dejstvo, ki je politično in družbeno pogosto prezrto.

Brez podpore ob nezaželeni nosečnosti

Čeprav je njena hči posledica posilstva, je Ayala že pri petnajstih letih kljub temu menila, da si otrok »zasluži živeti«. Danes 20-letna mamica pa je v pogovoru priznala, da se še vedno pogosto sooča z negativnimi odzivi na svojo odločitev.

Splav nima nobene zveze z zdravljenjem ran, ki jih povzroči posilstvo.

Ženske trpijo, ker so njihove izbire ob nezaželeni nosečnosti precej omejene zaradi močne podpore splavu, obžaluje Ayala. Redko slišimo zgodbe, kot je njena, ki se je dobro končala, ko se otrok vendarle rodi in odrašča v ljubečem domačem okolju. »Splavarski lobi« želi soočiti z dejstvom, da splav žrtvam posilstva ne pomaga – prej nasprotno, saj le še doda novo stisko, ki ženske dodatno. »Splav nima nobene zveze z zdravljenjem ran, ki jih povzroči posilstvo,« zatrjuje Ayala.

Po lastni izkušnji ženske iskreno spodbuja, naj ukrepajo proti storilcem, vendar naj obdržijo otroka, kajti: »Posledice izgube otroka trajajo vse življenje.«


RaeLynn: vsak otrok je čudež

Ameriška country pevka RaeLynn pa v eni od pesmi pripoveduje o svoji mami, ki je skoraj naredila splav, vendar se je na koncu vendarle odločila za življenje. V pogovoru za medije je 29-letna pevka pojasnila, kako je bila njena mati tik pred tem, da jo splavi – RaeLynn ji je danes zelo hvaležna, da se je odločila drugače.

Njena mati se je ločila od moža. Spoznala je njenega očeta in zanosila z njo, pojasnjuje RaeLynn. Splav bi bil »hitra rešitev«, saj sta njena mati in nekdanji mož razmišljala o tem, da bi znova zaživela kot družina. Poročena sta bila dvanajst let in sta imela skupaj štiri otroke. Njena mati je zato razmišljala o splavu, vendar se je nato odločila drugače.

Verjamem, da ima Bog razlog, ko ti da na voljo določeno platformo …

Pred dvema letoma je RaeLynn napisala pesem o materini stiski. Naslov pesmi je She Chose Me (Odločila se je zame, op. prev.). Sprva ni bila prepričana, ali naj pesem objavi, v pogovoru za medije pa je pozneje pojasnila: »Verjamem, da ima Bog razlog, ko ti da na voljo določeno platformo …«

RaeLynn je zaradi podpore življenju izgubila številne prijatelje. FOTO: Gage Skidmore/Wikipedia 

Val pričevanj

V dveh tednih se je na spletnih straneh TikTok, Instagram in drugih družbenih omrežjih pojavilo 750.000 videoposnetkov kot odziv na pesem She Chose Me, v katerih ženske, ki so se odločile za otrokovo življenje, pripovedujejo svojo zgodbo. RaeLynn je malo pred tem rodila hčerko Daisy. To jo je spodbudilo pri odločitvi, da pesem objavi. »Če bom tiho, kaj bom povedala svoji hčerki?« se je spraševala.

RaeLynn s hčerko Daisy. FOTO: FB/RaeLynn

Odločitev pa je prinesla različne posledice: mnogi ljudje, s katerimi je prijateljevala že najmanj deset let, so ji po objavi pesmi obrnili hrbet. »Vsak otrok je čudež,« je za medije povedala RaeLynn in pojasnila, da je bila vedno na strani šibkih in nerojenih. Nerojeni so v vsakem primeru najšibkejši, saj nimajo svojega glasu, zatrjuje pevka.

RaeLynn (s pravim imenom Racheal Lynn Woodward) je odraščala v družini z močno razrahljanimi odnosi. Že vse od otroštva je njena stalna spremljevalka krščanska vera in že v mladih letih se je dejavno vključila v življenje domačega občestva.

Kupi v trgovini

Razprodano
Novo upanje po splavu
Drugi priročniki
16,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh