Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Otvorili sodno leto

Za vas piše:
Sebastijan Valentan
Objava: 31. 03. 2022 / 06:40
Oznake: Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.03.2022 / 06:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Otvorili sodno leto
Udeleženci letnega srečanja sodnikov in drugih uslužbencev Metropolitanskega cerkvenega sodišča Maribor. FOTO: Sebastijan Valentan

Otvorili sodno leto

V Mariboru je v sredo, 30. marca 2022, potekalo letno srečanje sodnikov in drugih uslužbencev Metropolitanskega cerkvenega sodišča Maribor, s katerim so otvorili novo sodno leto.

Zbrane je uvodoma pozdravil predsednik sodišča, mons. dr. Stanislav Slatinek, ki je dejal, da je srečanje celotnega sodniškega korpusa skupaj z nadškofom Cviklom in škofom Štumpfom pomemben trenutek, ki daje poseben ton vsestranski aktivnosti sodišča. Izpostavil je, da se lahko mariborsko cerkveno sodišče pohvali z dovolj visoko številko ničnostnih postopkov, ki se rešujejo po skrajšani obliki, kar je tudi želja papeža Frančiška.

Sinodalna pot vključuje tudi sodno področje

Sledil je nagovor mariborskega nadškofa mons. mag. Alojzija Cvikla, ki se je vsem uslužbencem sodišča zahvalil za predano in zahtevno delo ter spomnil, da je nedavno ustanovil Urad za zaščito otrok, mladoletnih in ranljivih odraslih oseb pred spolnimi zlorabami in za vodjo tega urada imenoval dipl. pravnico Katjo Brdnik. Urad zlorabljenim osebam nudi možnost, da se jih sprejme z vso obzirnostjo, se jim prisluhne in se jih jemlje resno. Žrtvam je v pomoč pri sprožitvi ustreznih postopkov. Nadškof je še dejal, da sinodalna pot, na katero je že dobro zakorakala mariborska nadškofija, vključuje tudi sodno področje. Poslanstvo sodnikov je v službi družinam, zlasti ranjenim, tistim, ki potrebujejo, kot pravi papež Frančišek, balzam usmiljenja.

Udeležence srečanja je nato pozdravil murskosoboški škof mons. dr. Peter Štumpf, ki je izrazil hvaležnost, da sodišče nudi potrebno strokovno pomoč njemu in njegovi škofiji na najrazličnejših pravnih področjih.

Mariborsko cerkveno sodišče od začetka do danes

Sledilo je predavanje mag. Lilijane Urlep, sodelavke Nadškofijskega arhiva Maribor. Spregovorila je o mariborskem cerkvenem sodišču od začetka do danes, vsem udeležencem pa je pokazala tudi originalno listino, s katero je bl. škof Anton Martin Slomšek leta 1857 ustanovil zakonsko sodišče za lavantinsko škofijo.

Podpredsednik sodišča dr. Sebastijan Valentan je nato predstavil letno poročilo, udeleženci pa so srečanje zaključili s pogovorom o aktualnih temah in se seznanili z najnovejšimi dognanji na kanonskopravnem področju.

Kupi v trgovini

Med sodbo sodišča in sodbo vesti
Zgodovina
65,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh