Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

P. Toni: »Zaupajmo!« nam kliče Marija

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 11. 08. 2021 / 05:50
Oznake: Praznik
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.08.2021 / 06:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
P. Toni: »Zaupajmo!« nam kliče Marija
P. Toni Brinjovc: Marija s svojo življenjsko zgodbo in duhovno držo odgovarja na naša življenjska vprašanja in situacije. FOTO: Tatjana Splichal

P. Toni: »Zaupajmo!« nam kliče Marija

Minorit p. Toni Brinjovc je pred praznikom Marijinega vnebovzetja, velikim šmarnom, spregovoril o romarskem utripu v prekmurskem Marijinem svetišču v Turnišču.

Več o tem, zakaj Slovenci množično romamo prav na ta praznik, pa v osrednji temi v novi tiskani Družini (33/2021).

Kakšen je romarski utrip v tem poletnem času v Turnišču? 

Lahko rečem, da je v korona času veliko več posameznih romarjev, ki dopustujejo ali koristijo bone v Prekmurju. In zelo radi pridejo v Turnišče. Mnoge vežejo kakšna poznanstva z menoj in me z veseljem obiščejo. V večji meri so to ljudje, ki imajo osebno vero in tudi pobožnost do Marije. Veliko je tudi spovedovanja čez teden. Je pa manj organiziranih romarskih skupin, kot smo jih bili vajeni prejšnja leta.

Marijino vnebovzetje nas spominja, za kako velike stvari in kakšno neminljivo srečo je Bog ustvaril človeka. Seveda, če je človek le pripravljen sodelovati z Njim.

Časi so drugačni, pa so drugačne tudi molitve k Mariji? 

Kljub temu, da so časi drugačni, ostaja molitev in pobožnost k Mariji enaka. V ljudeh prepoznavam izredno zaupanje in varstvo v Marijo. Veliko je uslišanih prošenj in tudi zahval. To kažejo tudi številne darovane svete maše z namenom »v zahvalo Mariji«. Vsaj pri nas je mogoče bolj molitveno in tiho vzdušje v cerkvi kot po drugih romarskih svetiščih. Zato je molitev zaupna in diskretna. Iz zadnjega obdobja mi ostajata dve zahvali. Gospa je v zahvalo za uslišano prošnjo, sama trdi, da je to čudež, podarila novo obleko za našo Marijo. Druga gospa iz Črne na Koroškem pa je ravno v korona času poslala kot zahvalo za Marijino varstvo nov mašni plašč z motivom Marijinega srca.

Prekmursko Marijino svetišče v Turnišču. FOTO: Tatjana Splichal

Kakšna priložnost za premišljevanje o našem življenju je praznik Marijinega vnebovzetja?

Slovenski narod se rad obrača k Mariji. To sem videl že, ko sem deloval kot bolniški duhovnik. Bolan človek se najprej obrne po moč in pomoč k Devici Mariji. Marijino vnebovzetje nas spominja, za kako velike stvari in kakšno neminljivo srečo je Bog ustvaril človeka. Seveda, če je človek le pripravljen sodelovati z Njim. Marija, ta žena, se je odlikovala v trdnem zaupanju v Boga in zvestobi ter pripravljenosti, da izpolni Njegovo voljo odrešenja. Ponižna dekla Gospodova je dala prostor Gospodu. Ponižnost je torej drža, ki prikliče Boga. Dati prostor Drugemu nam omogoča duhovno rodovitnost. Marija nas uči ponižnosti.

Vnebovzetje nas vabi, da doživimo lepoto stvarstva pa tudi njegovo zdravilno moč. Zato na praznik Velike maše pri nas, pri vseh svetih mašah, blagoslavljamo cvetje in zelišča.

Zakaj imamo Slovenci tako radi Marijo? Kje se nam najbolj približa?

Pri nas gredo romarji vedno okrog Marijinega oltarja. Pa ni za oltarjem nič posebnega, razen faksimile prve pisne omembe naše cerkve iz leta 1267. Ta hoja okrog Marijinega oltarja simbolizira našo življenjsko pot, na katero povabimo Marijo. Marija s svojo življenjsko zgodbo in duhovno držo odgovarja na naša življenjska vprašanja in situacije. To se sliši zelo teološko, ampak v resnici je zelo preprosto. Še v Kliničnem centru mi je rekla mamica, ki je v naročju držala svojega 13-letnega sina, ki je ravno umrl: »Nobena beseda me ne potolaži. Edina tolažba v tem trenutku je to, da je tudi Marija držala svojega mrtvega sina v naročju!« To je primer, kako Marija s svojo življenjsko zgodbo odgovori na naše življenje. In se mi zdi, da je ravno to tisto, kar nas pri Mariji najbolj privlači, ker se nam Marija s tem najbolj približa – s svojo življenjsko izkušnjo.

Minorit p. Toni Brinjovc je župnik v Turnišču in nekdanji bolniški duhovnik.

Kako v današnjem racionalističnem svetu verovati, da je bila Marija z dušo in telesom vzeta v nebo?

V Mariji slavimo, da v smrti z dušo in telesom pridemo k Bogu. Telo bo razpadlo – toda s tem praznikom verujemo, da bomo z vsemi izkušnjami, ki smo jih pridobili v telesu, sprejeti v Božje Kraljestvo. Vse globoke izkušnje doživimo prek telesa: izkušnjo ljubezni, prijateljstva, žalovanja, upanja in trpljenja. To je torej praznik, ki poudarja dostojanstvo telesa. In v Mariji nas bogoslužje usmerja na stvarjenje. Vnebovzetje nas vabi, da doživimo lepoto stvarstva pa tudi njegovo zdravilno moč. Zato na praznik Velike maše pri nas, pri vseh svetih mašah, blagoslavljamo cvetje in zelišča.

Kaj »turniška Marija« prav letos kliče slovenskemu narodu? 

Zaupajmo!

Kupi v trgovini

Marija skozi stoletja
Filozofija in esejistika
34,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh