Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: Blagri so osebna izkaznica svetnikov

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 01. 11. 2022 / 12:44
Oznake: Papež, Svetniki
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.11.2022 / 12:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: Blagri so osebna izkaznica svetnikov
Skrbeti za uboge je delati za mir, pravi papež. Fotografija je ilustrativna. FOTO: Tatjana Splichal

Papež: Blagri so osebna izkaznica svetnikov

Na praznik vseh svetih je papež Frančišek zbrane na Trgu sv. Petra pri opoldanski molitvi angelus nagovoril z mislijo, da so blagri kot osebna izkaznica svetnika. Papež Frančišek vse vabi, naj nas življenja svetnikov navdihnejo, da bi živeli kot goreči delavci za mir z dejanji usmiljenja, ljubezni in pravičnosti.

 Svetniki so živeli »protikulturno«, »revolucionarno«, je dejal papež. Niso bili popolni, pač pa so živeli po evangeliju. Ustavil se je pri vrstici iz današnjega evangelija: »Blagor tistim, ki delajo za mir,« in poudaril, da je Božji mir drugačen kot mir, ki si ga predstavlja svet. Ne gre za to, da nas vsi pustijo »pri miru«, pač pa da gradimo mir z deli usmiljenja in pravičnosti.

Mir je kot seme, ki vzklije iz našega srca, raste v tišini prek del usmiljenja in pravičnosti. »Seme miru pa mora najprej umreti,« je dejal papež, šele potem lahko zraste in obrodi sad. »Miru ne dosežemo tako, da premagamo ali porazimo drugega, nikoli ni nasilen, nikoli ni oborožen.«

Kako naj delamo za mir?

Papež Frančišek je povedal, da je prvi korak ta, da se odrečemo ostrim besedam ali grobim mislim, razorožimo svoje srce in ga odpremo Jezusu. Stojmo pred njegovim križem in v spovedi prejmimo Božji mir in odpuščanje. »Tako pričnemo, saj delati za mir, biti svetnik, ni v naši sposobnosti, pač pa je to Božji dar, je milost.«

Večna nagrada za tiste, ki delajo za mir

Papež nas sprašuje, ali si v našem vsakdanjem življenju prizadevamo za mir ali za to, da druge ranimo, jih obrekujemo. Papež pravi, da je delati za mir skrbeti za tiste na obrobju, premagovati krivice in odpuščati drugim. Tisti, ki bodo gradili mir, bodo, kot pravi Jezus – prejeli večno nagrado in se bodo imenovali Božji otroci.

»Tisti, ki ljubijo vse in ne prizadenejo nikogar, bodo zmagali; kot pravi psalm: Miroljubnemu možu se obeta prihodnost« (Ps 37, 37).

Papežev nagovor se je končal z molitvijo k Mariji, Kraljici svetnikov, da bi nam ona pomagala delati za mir v naših vsakdanjih življenjih.

Papežev namen molitve za november

V letošnjem novembru bomo po papeževem namenu molili za otroke, ki trpijo: tiste, ki živijo na ulici, žrtve vojne, sirote, da bi jim bil omogočen dostop do izobraževanja in do doživljanja družinske topline.

Kupi v trgovini

Razprodano
156 - Veselite in radujte se
Cerkveni dokumenti
8,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh