Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež decembra v Grčijo in na Ciper

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 25. 10. 2021 / 11:23
Oznake: Cerkev, Družba, Papež, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.10.2021 / 11:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež decembra v Grčijo in na Ciper
Za argentinsko agencijo Telam se je s papežem Frančiškom pogovarjal časnikar Hernan Reyes Alcaide FOTO: Vatican Media

Papež decembra v Grčijo in na Ciper

Papež Frančišek je za argentinsko tiskovno agencijo Telam med drugim spregovoril o svojih načrtih za potovanja v bližnji prihodnosti in o politiki vodilnih držav v svetu, ki bi po njegovih besedah morale upoštevati nesorazmernosti med državami.

Sveti oče je napovedal, da bo v letošnjem decembru obiskal Grčijo in Ciper, obiskati pa si želi tudi Kongo in Madžarsko, v načrtu sta še Papua Nova Gvineja in Vzhodni Timor. »Vedno sem si mislil, da svet z obrobij lahko vidimo jasneje. In v teh zadnjih sedmih letih sem ga kot papež videl na lastne oči,« je pojasnil Frančišek. Iz Vatikana nobenega od teh potovanj doslej še niso uradno potrdili.

Obisk Grčije in Cipra naj bi bilo v načrtu med 3. in 5. decembrom in bo za argentinskega papeža 34. potovanje v tujino. 17. decembra bo Frančišek dopolnil 85 let.

Papež si v bližnji prihodnosti želi obiskati Grčijo in Ciper, Kongo, Madžarsko, Papuo Novo Gvinejo in Vzhodni Timor.

Madžarsko je na kratko obiskal že v letošnjem septembru, ko se je v tamkajšnji prestolnici Budimpešti udeležil slovesnega sklepnega bogoslužja mednarodnega evharističnega kongresa, nato pa je za tri dni odpotoval na Slovaško. Kot prvi papež v zgodovini je marca letos obiskal Irak, kjer se je med drugim srečal tudi s šiitskim velikim ajatolo Alijem al-Sistanijem.

Papež je za argentinsko tiskovno agencijo spregovoril tudi o svetovni politiki. Izpostavil je, da je treba od besed preiti k dejanjem in da bi moral vrh G20, ta bo konec oktobra zasedal v Rimu, »resno obravnavati odnos med nerazvitimi in razvitimi državami ter upoštevati nesorazmernosti, ki obstajajo na svetu«. Kot primer je navedel dostop do zdravstvene oskrbe, kar bi prispevalo k hitrejšemu izhodu iz epidemije. Frančišek je po navedbah Radia Vatikan izrazil upanje, da bi vrh, na katerem se bodo zbrali voditelji najbogatejših držav, prispeval k »zmanjšanju napetosti na svetovni ravni«, kajti »stopnjevanje nasilja povzroča še več nasilja«.

Voditelji najbogatejših držav bi morali prispevati k zmanjšanju napetosti na svetovni ravni, kajti stopnjevanje nasilja povzroča še več nasilja.

Po papeževem prepričanju gre za trenutek, ko je treba od besed preiti k dejanjem. Znova je poudaril, da bomo iz epidemije lahko prišli samo vsi skupaj: »Treba je dati ime in priimek težavam, s katerimi se mora soočiti svet v obdobju po epidemiji.« To načelo velja tudi za izzive, pred katere je postavljena konferenca COP26 o podnebju, ki bo zasedala v Glasgowu med 1. in 12. novembrom.

Ob koncu pogovora se je papež še zahvalil argentinskemu nogometašu Lionelu Messiju za majico, ki mu ju je poklonil: »Hvala za bližino, pričevanje in da ti slava ni stopila v glavo. Bog te naj blagoslovi. Vedno računaj name.«

Nalaganje
Nazaj na vrh