Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek: Advent je čas, »da se prebudimo iz sna« [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 27. 11. 2022 / 12:54
Oznake: Božič, Papež
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.11.2022 / 15:10
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Papež Frančišek: Advent je čas, »da se prebudimo iz sna« [VIDEO]

Papež Frančišek: Advent je čas, »da se prebudimo iz sna« [VIDEO]
FOTO: Vatican Media
Na prvo adventno nedeljo nas papež Frančišek poziva, naj se »zbudimo iz sna«, naj se vedno zavedamo Božje navzočnosti in ga sprejmemo v vsakdanjem življenju.

Današnji evangelij, je poudaril papež pred današnjo opoldansko molitvijo Angel Gospodov, nas spominja, da Gospod prihaja, da bi bil z nami in predstavlja »temelj našega upanja«, dejstvo, ki naj nam daje tolažbo tudi v najtežjih trenutkih našega življenja.

Ga bomo prepoznali in sprejeli?

Papež je izpostavil, da nas Gospod vedno obiskuje v našem življenju, »nam je blizu in se bo ob koncu časov vrnil, da nas sprejme v svoj objem«. Vprašajmo pa se, kako nas bo Gospod obiskal in kako ga bomo prepoznali ter sprejeli?


Prišel bo, ko ga najmanj pričakujemo

Prvo vprašanje, ki ga je postavil papež, zahteva od nas globlji premislek, saj pogosto slišimo, da je Gospod prisoten v našem vsakdanjem življenju in nas spremlja na naši poti. Kot je dejal, se ta resničnost lahko včasih izgubi, ko nas »zamotijo« številne druge plati našega vsakdanjega življenja ali pa morda le iščemo veličastna in čudežna znamenja Gospodove navzočnosti.

Papež je spomnil, kako Jezus v današnjem evangeliju svoje poslušalce opomni, da bo Bog prišel, ko ga najmanj pričakujemo, tako kot v »Noetovih dneh«.

Kje je Bog v našem vsakdanjem življenju?

Sveti oče je poudaril, da se »Bog skriva v najpogostejših in najbolj običajnih situacijah našega življenja«, zato se moramo te resničnosti nenehno zavedati, ne pa čakati na izredne dogodke. To je lahko takrat, ko se srečamo z nekom v stiski, ob naključnem srečanju ali celo v navidezno tihih in dolgočasnih trenutkih vsakdanjega življenja. »Prav tam najdemo Gospoda, ki nas kliče, nam govori in navdihuje naša dejanja.«

Bog se skriva v najpogostejših in najbolj običajnih situacijah našega življenja.

Razločevanje Božje navzočnosti v vsakdanjem življenju

Drugo vprašanje pa se, tako papež, nanaša na to, kako lahko prepoznamo in sprejmemo Gospoda. »Biti moramo budni in pozorni. Jezus nas svari, da obstaja nevarnost, da se ne bi zavedali njegovega prihoda in bi bili nepripravljeni nanj.«

Naslonil se je na Jezusove besede, ko je govoril o ljudeh v Noetovem času, ki so živeli svoje običajno življenje, dokler jih niso odnesle poplave, saj so bili zatopljeni v lastne skrbi. Vedno moramo razločevati Božjo navzočnost v našem vsakdanjem življenju. Ne smemo dopustiti, da bi svojo pozornost usmerjali le v zemeljske stvari.

»Prebudimo se iz sna«

V zaključku je podčrtal, da je adventni čas obdobje, ko se lahko predramimo in »prebudimo iz sna«. Lahko se vprašamo, ali smo pozorni in čuječi ter ali »prepoznavamo Božjo navzočnost v vsakodnevnih situacijah«. Če se danes ne zavedamo te resničnosti, bomo nepripravljeni, ko bo prišel ob koncu časov. »Naj nam pomaga Sveta Devica, Žena pričakovanja, ki je znala zaznati Božji mimohod v skromnem in skritem življenju Nazareta in ga sprejela v svojem telesu,« je podčrtal papež Frančišek.

Papež v mislih in molitvah s trpečimi

Po opoldanski molitvi se je papež spomnil tudi trpečih, zlasti žrtev plazu, ki jih je na italijanskem otoku Ischia povzročilo močno deževje, poroča Vatican News. V njegovih molitvah so tudi ženske, ki so žrtve spolnega nasilja, in mučeniško ukrajinsko ljudstvo.

Nalaganje
Nazaj na vrh