Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek: »Nebesa so naša domovina«

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 07. 05. 2023 / 12:23
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.05.2023 / 07:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež Frančišek: »Nebesa so naša domovina«
Papež Frančišek. FOTO: Vatican News

Papež Frančišek: »Nebesa so naša domovina«

Papež Frančišek je v svojem običajnem nagovoru pred nedeljsko molitvijo Raduj se, Kraljica nebeška na Trgu svetega Petra spregovoril o tem, da so nebesa naša domovina. Vsakega izmed nas je pozval, naj hodi za Jezusom, ko se znajde v vprašanju, kam in kako do tja.

Papež Frančišek je ob nagovoru opozoril, da nam berilo dnevnega evangelija, ki je vzeto iz Jezusovega zadnjega govora pred smrtjo kaže, kako je Jezus že takrat kazal učencem pot. »On nam pove, kam naj gremo in kako tja,« je dejal papež.

Kam iti? 

Papež Frančišek je nadaljeval z vidikom »kam iti«, pri čemer ugotavlja, da Jezus vidi stisko učencev in jim pripravlja prostor, kjer bodo lahko ostali, da bodo vedno tam, kjer je On. 

»Jezus uporablja znano podobo doma, kraja odnosov in intimnosti. V Očetovi hiši,« pravi svojim prijateljem in vsakemu izmed nas, »je prostor za vas, dobrodošli ste, dobrodošli boste vedno s toplino objema in jaz sem v nebesih, ki ti pripravljam prostor!«, je zapisal papež. 

Pojasnil je, da je ta beseda »vir tolažbe in upanja«, saj se »Jezus ni ločil od nas, temveč nam je odprl pot in predvideval naš končni cilj: srečanje z Bogom Očetom«.

Ne smemo izgubiti cilja izpred oči, je nadaljeval papež, četudi danes tvegamo, da ga pozabimo, da pozabimo na zadnja vprašanja: Kam gremo?, Kam hodimo? in Zakaj je vredno živeti? Brez teh vprašanj je pojasnil, da življenje samo stlačimo v sedanjost, medtem ko so »naša domovina nebesa«.

Kako pridemo tja?

Papež Frančišek je opozoril, da se, ko odkrijemo cilj, vprašamo: »Kako pridemo tja?« Opozoril je še, da zlasti ko so velike težave in imamo občutek, da je zlo močnejše, vprašamo: »Kaj storiti in po kateri poti?« 

»Naj Jezus odgovori na to,« je pozval. »Jezus sam je pot, ki ji je treba slediti, da bi živeli v resnici in imeli življenje v izobilju.«

Papež Frančišek je ob zaključku svoje kateheze navzoče pozval, naj ne dovolijo, da bi jih sedanjost preobremenila, ampak naj raje »zremo v nebesa, se spomnimo cilja in pomislimo, da smo poklicani v večnost in v srečanje z Bogom.«




Nalaganje
Nazaj na vrh