Zapri
Iskanje

Papež Frančišek omejil obhajanje tradicionalnih bogoslužij

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 16. 07. 2021 / 18:22
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.07.2021 / 18:37
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Papež Frančišek omejil obhajanje tradicionalnih bogoslužij

Papež Frančišek omejil obhajanje tradicionalnih bogoslužij
Odprta mašna knjiga FOTO: Vatican Media
Papež Frančišek je z novim odlokom določil, da je obhajanje tridentinskih bogoslužij mogoče le z izrecnim dovoljenjem krajevnega škofa.

Pravila za obhajanje tradicionalne maše so torej po odločitvi svetega očeta odslej še strožja, poroča spletni portal Vatican News. Danes predstavljeni dokument motu proprij z naslovom »Traditionis custodes« (Varuhi izročila) določa običajno obhajanje svete maše, kakršnega sta določila Pavel VI. in Janez Pavel II., kot »edini izrazni način« rimskega obreda. Tradicionalna bogoslužja po misalu Janeza XXIII. iz leta 1962, ki jih je leta 2007 velikodušneje dopustil Frančiškov predhodnik Benedikt XVI., bodo po novem mogoča le še z izrecnim dovoljenjem krajevnega škofa.

Dokument »Traditionis custodes« določa običajno obhajanje svete maše, kakršnega sta določila Pavel VI. in Janez Pavel II., kot »edini izrazni način« rimskega obreda.

Škof bo tudi edina pristojna oseba, ki bo lahko določal kraj, čas in duhovnike, ki bodo z verniki želeli obhajati sveto evharistijo po tridentinskem obredu. Božja beseda mora biti med bogoslužjem, ki se sicer izgovarja v latinščini, po novih pravilih prebrana v krajevnem jeziku. Obhajanje tradicionalnih bogoslužij ni več dovoljeno v običajnih župnijskih cerkvah, v ta namen pa se ne sme ustanavljati manjših personalnih občestev, je določil Frančišek.

Papež naj bi z objavo novega dokumenta s polnim naslovom »Traditionis custodes – o uporabi rimskega bogoslužnega obreda pred reformo iz leta 1970«, objavljenega na praznik Karmelske Matere Božje, preprečil možnosti razhajanj v Katoliški cerkvi in spodbudil obhajanje svete maše skupaj z občestvom. V motu propriju, ki v veljavo stopa takoj, odločno poudarja, kako mora biti škof zelo pozoren, »da se v njegovi škofiji ne bo ustanavljalo novih tradicionalnih skupin«. Poleg tega mora natančno preveriti, ali je obhajanje svete maše po tridentinskem obredu »resnično koristno za duhovno rast vernikov, ki si tega želijo«.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh