Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek omejil obhajanje tradicionalnih bogoslužij

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 16. 07. 2021 / 18:22
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.07.2021 / 18:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež Frančišek omejil obhajanje tradicionalnih bogoslužij
Odprta mašna knjiga FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek omejil obhajanje tradicionalnih bogoslužij

Papež Frančišek je z novim odlokom določil, da je obhajanje tridentinskih bogoslužij mogoče le z izrecnim dovoljenjem krajevnega škofa.

Pravila za obhajanje tradicionalne maše so torej po odločitvi svetega očeta odslej še strožja, poroča spletni portal Vatican News. Danes predstavljeni dokument motu proprij z naslovom »Traditionis custodes« (Varuhi izročila) določa običajno obhajanje svete maše, kakršnega sta določila Pavel VI. in Janez Pavel II., kot »edini izrazni način« rimskega obreda. Tradicionalna bogoslužja po misalu Janeza XXIII. iz leta 1962, ki jih je leta 2007 velikodušneje dopustil Frančiškov predhodnik Benedikt XVI., bodo po novem mogoča le še z izrecnim dovoljenjem krajevnega škofa.

Dokument »Traditionis custodes« določa običajno obhajanje svete maše, kakršnega sta določila Pavel VI. in Janez Pavel II., kot »edini izrazni način« rimskega obreda.

Škof bo tudi edina pristojna oseba, ki bo lahko določal kraj, čas in duhovnike, ki bodo z verniki želeli obhajati sveto evharistijo po tridentinskem obredu. Božja beseda mora biti med bogoslužjem, ki se sicer izgovarja v latinščini, po novih pravilih prebrana v krajevnem jeziku. Obhajanje tradicionalnih bogoslužij ni več dovoljeno v običajnih župnijskih cerkvah, v ta namen pa se ne sme ustanavljati manjših personalnih občestev, je določil Frančišek.

Papež naj bi z objavo novega dokumenta s polnim naslovom »Traditionis custodes – o uporabi rimskega bogoslužnega obreda pred reformo iz leta 1970«, objavljenega na praznik Karmelske Matere Božje, preprečil možnosti razhajanj v Katoliški cerkvi in spodbudil obhajanje svete maše skupaj z občestvom. V motu propriju, ki v veljavo stopa takoj, odločno poudarja, kako mora biti škof zelo pozoren, »da se v njegovi škofiji ne bo ustanavljalo novih tradicionalnih skupin«. Poleg tega mora natančno preveriti, ali je obhajanje svete maše po tridentinskem obredu »resnično koristno za duhovno rast vernikov, ki si tega želijo«.

Kupi v trgovini

Novo
Sveto pismo (Stara in Nova zaveza) - NOV PREVOD
Sveto pismo
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh