Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek posvaril pred skušnjavo zapiranja [VIDEO]

Objava: 26. 09. 2021 / 19:09
Oznake: Vatikan
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 26.09.2021 / 19:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež Frančišek posvaril pred skušnjavo zapiranja [VIDEO]
Papež Frančišek je z okna apostolske palače pozdravil vernike, zbrane na Trgu sv. Petra. FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek posvaril pred skušnjavo zapiranja [VIDEO]

Papež Frančišek je pri molitvi angelovega češčenja z okna apostolske palače vernike, zbrane na Trgu sv. Petra, posvaril pred skušnjavo zapiranja.

Namesto, da sodimo druge in jih delimo na dobre in slabe, da pademo v past neprilagodljivosti do drugih in popustljivosti do sebe, bodimo raje pozorni nase in bdimo nad svojim srcem, da ne podležemo zlu in drugim povzročamo pohujšanja, kakor sledi tudi iz današnjega evangelija.

Korenina zla v zgodovini

O skušnjavi zaprtosti je sveti oče poudaril: »Vsaka zaprtost drži na razdalji vse, ki ne mislijo enako kot mi. To je večkrat korenina zla v zgodovini: absolutizma, ki je pogosto povzročal diktature, in številnega nasilja nad drugačnimi.«


Zaprtost v Cerkvi

Ne podcenjujmo pa niti zaprtosti v Cerkvi, svari Frančišek, kajti hudič – razdiralec – vselej premeteno vzbuja sume, da bi ljudi ločil in izključil: »Namesto da bi bili ponižne in odprte skupnosti, lahko včasih tudi mi dajemo vtis, da smo 'prvi v razredu', in druge držimo na razdalji.«

Sveti Duh ne želi zaprtosti

Papež dodaja: »Prosimo za milost, da bi premagali skušnjavo, da bi sodili in katalogizirali, in naj nas Bog obvaruje pred miselnostjo ljubosumnega zapiranja v majhno skupino tistih, ki se imajo za dobre. Zato obstaja nevarnost, da postanejo krščanske skupnosti kraji ločenosti in ne občestva.« Sveti Duh pa ne želi zaprtosti, temveč odprtost, prijazne skupnosti, v katerih je prostor za vse.

Nalaganje
Nazaj na vrh