Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek že na poti v Kanado

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 24. 07. 2022 / 15:48
Oznake: Papež, Svet, Vatikan
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.07.2022 / 16:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež Frančišek že na poti v Kanado
Papež v pogovoru z novinarji na letalu. FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek že na poti v Kanado

Z vzletom z rimskega letališča Fiumicino ob 9.16 se je danes začelo 37. apostolsko potovanje papeža Frančiška – »spokorno romanje« v Kanado, kakor ga je poimenoval sam.

Frančišek je v Kanado odpotoval kot drugi papež po sv. Janezu Pavlu II., ki se je pred dvema desetletjema (prav tako v drugi polovici julija leta 2002) udeležil 17. svetovnega dneva mladih v Torontu, nato pa v sklopu 97. obiska odpotoval še v Gvatemalo in Mehiko. To je bilo tudi njegovo zadnje neevropsko potovanje pred smrtjo.

80 novinarjev na krovu

Sveti oče Frančišek je danes ob 8. uri zjutraj zapustil Dom sv. Marte in se pripeljal do mesta, kjer ga je čakalo letalo Airbus A330 italijanske družbe ITA Airways s približno 80 novinarji iz več kot 10 držav na krovu, je poročala slovenska redakcija Radia Vatikan. Papež je v invalidskem vozičku pozdravil vodstvo letalske družbe in se nato s pomočjo dvigala povzpel na letalo.

Papež se je na invalidskem vozičku, s pomočjo dvigala, povzpel na letalo. FOTO: Vatican Media

V Edmontonu naj bi pristal okrog 19.20

Šestdnevno spokorno romanje v Kanado, državo, ranjeno zaradi kolonialističnih politik, a hkrati pripravljeno nadaljevati pot odpuščanja in ozdravljenja, vključuje papeževa srečanja v Edmontonu (na tamkajšnje mednarodno letališče naj bi Frančišek prispel okrog 19.20 po slovenskem oziroma 11.20 po lokalnem času), Maskwacisu, Quebecu in Iqaluitu.

Telegrami za voditelje držav

Med letom je pošiljal sporočila voditeljem nekaterih držav, ki jih je preletel (Italije, Švice, Francije, Velike Britanije in Islandije). Ob prihodu v Kanado ga bosta uradno pozdravila kanadski premier Justin Trudeau in podguvernerka Alberte Salma Lakhani. Nato bo Frančišek odpotoval v semenišče sv. Jožefa in se do konca dneva odpočil od dolgega leta. Prva javna srečanja bo začel v ponedeljek zjutraj.


Zahvala starim staršem in ostarelim

Med letom se je sveti oče ob njihovem današnjem prazniku spomnil starih staršev in ostarelih in se jim zahvalil, da so »vez med generacijami, prenašajo izkušnje življenja in vere na mlade.« Po njegovem so stari starši, babice in dedki, prenašali zgodovino, tradicijo, navade in mnoge druge vrednote ter so odgovorni za razcvet in zorenje prihodnjih generacij, zato jih je treba spoštovati.

Od njih smo prejeli ogromno, najprej zgodovino

Posebno hvaležnost je izrazil tudi ostarelim duhovnikom, redovnicam in redovnikom, »starim staršem posvečenega življenja«, ki nam bodo dali vse življenjske izkušnje, ki nam bodo pomagale, da bomo lahko šli naprej. Ob koncu je Frančišek še dodal: »Vsi imamo stare starše, žive ali mrtve. Spomnimo se jih danes na poseben način, od njih smo prejeli ogromno – najprej zgodovino.«

Papež se je na letalu spomnil tudi starih staršev in ostarelih in se jim zahvalil ob današnjem prazniku. FOTO: Vatican Media

Hodil po letalu in pozdravljal novinarje

Vsem navzočim predstavnikom sedme sile na letalu je zaželel lepo nedeljo in se jim zahvalil za njihovo »služenje in družbo«, nato pa jih povabil, naj se mu pridružijo pri opoldanski molitvi. Tiskovnemu predstavniku Svetega sedeža Matteu Bruniju, ki ga spremlja, je papež potrdil, da je pripravljen kot običajno pozdraviti novinarje – med hojo po letalu. »Mislim, da mi bo uspelo. Lahko gremo,« je dejal.

Ključna beseda obiska: bližina

Državni tajnik Svetega sedeža, kardinal Pietro Parolin, je ob papeževem odhodu v Kanado zatrdil, da je »bližina« ključna beseda njegovega tokratnega obiska: »Papež ne želi le izgovarjati besed, temveč predvsem biti blizu, konkretno pokazati svojo bližino. Na pot se odpravlja, da bi se z rokami dotaknil trpljenja teh ljudstev, z njimi molil in postal romar med njimi.«

Spodbuditi pot sprave in ozdravljenja

»Sveti oče nedvomno upa, da bo lahko bistveno spodbudil pot, ki sta jo kanadska Cerkev in družba že začeli glede sprave in ozdravljenja. Pot, ki izhaja iz 'očiščenja spomina', ponovno poživi željo po skupni bratski hoji, v kateri sodelujejo vsi, Cerkev in civilna družba. Le tako je mogoče graditi in se odpirati upanja polni prihodnosti,« je izpostavil kardinal Parolin.

Voščilo italijanskemu predsedniku

Še pred odhodom v Kanado pa je sveti oče včeraj poslal telegram z voščilom italijanskemu predsedniku Sergiu Mattarelli ob njegovem 81. rojstnem dnevu. Obenem mu je zagotovil, da se v molitvi spominja njega in »visokega služenja«, ki ga opravlja »za ljubljeno italijansko ljudstvo« s plemenitim ugledom in zgledno predanostjo.

Nalaganje
Nazaj na vrh