Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: »Jezusovo življenje« za tesnejši stik z Njim

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 28. 09. 2022 / 10:44
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.09.2022 / 11:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: »Jezusovo življenje« za tesnejši stik z Njim
Evangeljska besedila v knjigi so prepletena z domišljijo in zgodovinsko rekonstrukcijo podrobnosti in dogodkov, ki niso del pripovedi evangelistov. FOTO: Vatican Media

Papež: »Jezusovo življenje« za tesnejši stik z Njim

Na italijanske knjižne police je včeraj prišla knjiga Andree Torniellija z naslovom »Jezusovo življenje« z uvodom papeža Frančiška.

Uredniški direktor vatikanskih medijev pripoveduje zgodbo o Jezusu iz Nazareta, pri čemer evangeljska besedila prepleta z domišljijo in zgodovinsko rekonstrukcijo podrobnosti in dogodkov, ki niso del pripovedi evangelistov, v njegovo pripoved pa so vtkani komentarji papeža Frančiška, poroča spletni portal Vatican News.

Avtor knjige Andrea Tornielli je leta 2016 kot gost obiskal naš knjižni sejem. FOTO: Jože Potrpin

Nekaj odlomkov iz papeževega komentarja

Eden izmed ključnih vidikov, ki me vedno preseneti ob branju evangelija, je, kako pomembni so pogledi; gre za podrobnost, ob kateri se pogosto zaustavi tudi knjiga »Jezusovo življenje«. Nekateri pogledi se srečajo: pomislimo na Zaheja, ki malce nenavadno sedi na drevesu, ker želi videti Jezusa, ne da bi bil opažen, namesto tega pa ga Gospod pogleda in mu reče, da bo prišel v njegovo hišo. Pomislimo na slepega iz Jerihe: ni mogel videti, vendar je iskal Božji pogled, želel je, da bi ga Jezus pogledal; in dokler se tisto obličje ni ustavilo pri pogledu nanj, ni nehal vpiti, prositi, rotiti.

Ni dovolj samo brati, ni dovolj samo poslušati, lepo je vstopiti v evangeljske prizore v prvi osebi, v mislih in srcu sestaviti Jezusov pogled.

V vsakem evangeljskem odlomku obstajajo pogledi, to je način, kako se ljudje srečujejo z Jezusom. Obstajajo tudi pogledi učiteljev postave, tistih, ki so ga preizkušali, ter začudeni pogledi tistih, ki ga niso razumeli. Pogled je pomemben, pogledi so pomembni. Ni dovolj samo brati, ni dovolj samo poslušati, lepo je vstopiti v evangeljske prizore v prvi osebi, v mislih in srcu sestaviti Jezusov pogled. Predstavljati si, recimo, kako se njegove oči sredi mnogih drugih ljudi zaustavijo na revni vdovi, ki v templju daruje skromno miloščino: Jezusov pogled je pozorno motril učitelje postave, ki so se sprehajali v templju, da bi jih drugi videli in bi pokazali, da so popolni, njega pa pritegne ta vdova, ki daruje dva kovanca, dva novčiča; več kot vsi drugi, ker je bilo to vse, kar je imela. Ta pogled je kanonizacija velikodušnosti.

Vse se je začelo s pogledom.

Pomislimo še na Jaíra, ki gre prosit pomoči za svojo hčer, ki je bila zelo bolna; ko je pred Učiteljem, mu povedo, da je medtem že umrla. Pogleda Jezusa in Jezus pogleda njega ter ga pomiri. Jezus ima edinstveno sposobnost gledanja v oči. In ko Jaír reče Jezusu, da ni več smiselno, da bi prišel v njegovo hišo, gre Jezus naprej in oživi njegovo hčer. Vendar pa se je vse začelo s pogledom. Tudi vdova iz Naina je gotovo pogledala Gospoda, ko se je približal s svojimi učenci. Kaj bi ga lahko ta žena, ki je trpela zaradi bolečine, prosila s svojimi očmi? Zagotovo ne za sinovo življenje, saj je bila gotova, da je mrtev in da ga nič in nihče ne more oživiti. In vendar je s svojim pogledom nekaj prosila. Jezus je ob pogledu nanjo in na njeno bolečino globoko pretresen. Približa se pogrebnemu sprevodu in obudi mrtvega sina ter ga vrne materi.

Ko vzamemo v roke evangelij, ko nekaj preberemo, se Gospod v določenem trenutku razodene našemu pogledu.

Spet drugič se znajdemo pred pogledi, ki v prvem trenutku niso sposobni videti Gospoda: pomislimo na emavška učenca. Njune oči so bile kakor zastrte. Pomislimo na Magdaleno, ki gre h grobu in misli, da je vstali Gospod vrtnar. In potem se Gospod razodene: enako se zgodi nam, kadar vzamemo v roke evangelij, nekaj preberemo in Gospod se v določenem trenutku razodene našemu pogledu; tedaj izkusimo edinstveno duhovno izkušnjo začudenja, zaradi katere srečamo Jezusa.

Res je, da se vera začne pri poslušanju, toda srečanje se začne z gledanjem.

[...] Pristopimo torej k dogodkom iz Jezusovega življenja z očmi, polnimi kontemplacije. Res je, da se vera začne pri poslušanju, toda srečanje se začne z gledanjem. Zato je pomembno poslušati in videti Jezusa v evangelijih. To, kar vidimo, se lažje poveže s spominom, ki omogoča rast krščanskega življenja: kakor uči sveti Janez, na splošno pa celotno Sveto pismo, gre za spomin na to, kar smo videli in slišali.

Tistim, ki bodo brali knjigo, želim, da bi videli Jezusa, ga srečali in prejeli milost, ki je dar Svetega Duha, ter dopustili, da bi jih On pritegnil.

Ta knjiga, to »Jezusovo življenje«, ki je napisano z besedami evangelijev, nam lahko pomaga stopiti v stik z Njim, da ne bi ostal le velika osebnost, protagonist zgodovine, verski voditelj ali učitelj morale, ampak bi za vsakogar vsak dan postal Gospod. Gospod življenja. Tistim, ki bodo brali knjigo, želim, da bi videli Jezusa, ga srečali in prejeli milost, ki je dar Svetega Duha, ter dopustili, da bi jih On pritegnil.

Nalaganje
Nazaj na vrh