Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež konec poletja v državo z manj kot 1500 katoličani

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 03. 06. 2023 / 17:46
Oznake: Papež, Svet, Vatikan
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 03.06.2023 / 17:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež konec poletja v državo z manj kot 1500 katoličani
Papež Frančišek na apostolska potovanja običajno poleti z rimskega letališča Fiumicino. FOTO: Vatican Media

Papež konec poletja v državo z manj kot 1500 katoličani

Papež Frančišek bo na povabilo mongolskega predsednika in tamkajšnjih cerkvenih oblasti od 31. avgusta do 4. septembra letos opravil apostolsko potovanje v Mongolijo.

Program petdnevnega apostolskega potovanja še ni znan, a bo po zagotovilih tiskovnega predstavnika Svetega sedeža Mattea Brunija, ki jih je zapisal v današnji uradni izjavi, objavljen v prihodnjih tednih.

Namignil že ob vračanju z Madžarske

Že v pogovoru z novinarji, ki so potovali z njim na povratnem letu v Rim z njegovega nedavnega apostolskega potovanja na Madžarsko, in pozneje med avdienco z osebjem letalskega prevoznika ITA Airways je sveti oče namignil, da bo v bližnji prihodnosti obiskal Mongolijo.

Še pred tem na Portugalsko

Še pred potovanjem v vzhodnoazijsko državo, ki meji na Rusijo, Kitajsko in Kazahstan, se bo Frančišek ob Svetovnem dnevu mladih med 1. in 6. avgustom vrnil na Portugalsko, kjer bo čas preživel v glavnem mestu Lizboni in hkrati drugič obiskal Fatimo.

Prvi papež doslej v Mongoliji

Avgusta lani je papež postavil apostolskega prefekta mongolskega glavnega mesta Ulan Bator, Giorgia Marenga, za sploh prvega kardinala v zgodovini te države, v kateri je skupno manj kot 1500 katoličanov. Frančišek bo Mongolijo obiskal kot prvi papež doslej.

Kar 87 % vernikov je budistov

Vatikan je sicer uradne diplomatske odnose z Mongolijo vzpostavil 4. aprila 1992, ko je ta država opustila enopartijski sistem in prešla na večstrankarskega. V več kot trimilijonski Mongoliji je velika večina – kar 87 % – vernikov budistov.

Duhovniki v javnosti brez duhovniških oblačil

V Mongoliji se lahko osebe, mlajše od 16 let, udeležijo kateheze le s pisnim soglasjem staršev, izpovedovanje vere pa je dovoljeno zgolj v cerkvenih objektih. Niti duhovniki se v javnosti ne smejo pojaviti oblečeni v duhovniška oblačila.

Kupi v trgovini

Tviti papeža Frančiška
Papeži
9,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh