Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: Marija nas uči prisluhniti glasu tistih, ki ga nimajo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 09. 09. 2021 / 07:56
Oznake: Cerkev, Papež, Vatikan
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.09.2021 / 08:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: Marija nas uči prisluhniti glasu tistih, ki ga nimajo
Papež Frančišek moli pred Marijino podobo v iraškem mestu Erbil FOTO: Vatican Media

Papež: Marija nas uči prisluhniti glasu tistih, ki ga nimajo

Papež Frančišek je namenil video sporočilo udeležencem marijanskega kongresa, ki ga prirejajo med 8. in 11. septembrom, v njem pa kristjane vabi, naj najdejo tolažbo in upanje v Presveti Devici Mariji in njenem Sinu, Jezusu Kristusu.

25. mednarodni mariološko marijanski kongres letos zaseda prek spleta, prireja pa ga Mednarodna papeška marijanska akademija, ki si prizadeva za pospeševanje češčenja Device Marije. Kot poroča Radio Vatikan, je tema letošnjega dogodka »Marija med današnjimi teologijami in kulturami: modeli, komunikacije, perspektive«.

Marija postane glas tistih, ki so brez glasu, da bi 'rodila nov svet, v katerem smo vsi bratje'.

Papež je udeležence kongresa pozdravil včeraj, na praznik Marijinega rojstva, v sporočilu pa jih spodbuja, naj ne pozabijo »tihega krika« vseh tistih, ki trpijo zaradi epidemije koronavirusne bolezni.

Mati pozabljenih

Papež spominja, da resnično veselje, ki prihaja od Gospoda, v naših srcih vedno naredi prostor za vse, ki jih družba pozablja ali izloči. »Marija,« je pojasnil sveti oče, »v lepoti evangeljske hoje in v službi za skupno dobro človeštva in stvarstva vedno vzgaja za poslušanje teh glasov in Ona sama postane glas tistih, ki so brez glasu, da bi 'rodila nov svet, v katerem smo vsi bratje'.«

Frančišek je spomnil tudi na več kot 60-letno delovanje Mednarodne papeške marijanske akademije, ki je v tem času usklajevala in združevala mariološke raziskave po vsem svetu predvsem prek Mednarodnih mariološko marijanskih kongresov. Ti dogodki po papeževih besedah jasno pričujejo kako je »mariologija nujno potrebna v dialogu med kulturami ter kako je zmožna negovati bratstvo in mir«.

 Papež med sveto mašo na god gvadalupske Marije FOTO: Vatican Media

Žena časov

Papež Frančišek je nato spomnil, kako bi morala vsa teologija, vključno z mariologijo, imeti dovolj poguma, da s tveganjem in zvestobo živi na mejah. »Na mejah ima Gospodova Mati svojo posebno navzočnost,« je zatrdil sveti oče, »saj je Mati vseh, ne glede na njihovo etnično ali narodnostno pripadnost.« V tej vlogi Devica Marija lahko postane točka sklica za premagovanje pregrad, ki bi lahko povzročale delitve, in gradnjo mostov.

Marija je Mati vseh, ne glede na njihovo etnično ali narodnostno pripadnost.

»Na poti te kulture bratstva nas Sveti Duh kliče, naj znova sprejmemo znamenje tolažbe in gotovega upanja, ki ima ime, obličje in srce Marije, žene, učenke, matere in prijateljice,« je udeležence kongresa povabil papež. Predstavnike marijanske akademije je spodbudil, naj skušajo razbirati »Marijina znamenja tega časa« v dobrobit celotne Cerkve in njenih vernikov.

Marija vsebuje skrivnost učlovečene Besede

Preblažena Devica Marija, je papež navedel besede upokojenega papeža Benedikta XVI., je v Božji Besedi res doma, ona govori in misli z Božjo Besedo in njene misli so v popolnem soglasju z mislimi Boga. »Skrivnost, ki jo Marija vsebuje v sebi,« je sklenil sveti oče, »je skrivnost učlovečene Božje Besede.«

Nalaganje
Nazaj na vrh