Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež med avdienco: psi in mačke namesto otrok [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 05. 01. 2022 / 15:11
Oznake: Cerkev, Papež, Vera
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.01.2022 / 15:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež med avdienco: psi in mačke namesto otrok [VIDEO]
Papež je med današnjo avdienco spodbudil mlade pare, naj se pogumno odločajo za otroke. FOTO: Vatican Media

Papež med avdienco: psi in mačke namesto otrok [VIDEO]

Premiera med današnjo splošno avdienco v Vatikanu: svetopisemska besedila in povzetek papeževega nagovora sta prvič brala ne duhovnik, pač pa laik in redovnica.


Angleško različico je tokrat prebral ameriški sodelavec uredništva Radia Vatikan, Christopher Wells, špansko pa redovnica z vatikanskega državnega tajništva, s. Andrea Lorena Chacon, poroča avstrijski Kathpress, »premiero« v dvorani Pavla VI. pa so potrdili tudi z vatikanskega tiskovnega urada.

Papež Frančišek je v današnji katehezi premišljeval o posvojiteljih in rejnikih.

Med sredinimi splošnimi avdiencami so vsa besedila, svetopisemske odlomke in povzetke papeževih katehez v različnih jezikih za večje romarske skupine, doslej prebirali duhovniki. Odslej bodo to lahko počeli tudi drugi vatikanski uslužbenci, redovniki in redovnice, pa tudi laiki, so sporočili s tiskovnega urada.

FOTO: Vatican Media

Papežev poziv k lažjim postopkom za posvojitve

V današnjem nagovoru, še vedno v sklopu katehez o sv. Jožefu, je papež Frančišek tokrat premišljeval o posvojiteljih in rejnikih. »Takšna izbira je ena najvišjih oblik ljubezni, očetovstva in materinstva,« je dejal sveti oče: »Koliko otrok na svetu čaka, da bi nekdo poskrbel zanje!«

Posvojiteljstvo in rejništvo sta po papeževem mnenju med najvišjimi oblikami ljubezni.

Ob tem je papež izpostavil potrebo po enostavnejših postopkih za posvojitve. S tem bi lahko po papeževih besedah »uresničili sanje številnih otrok, ki potrebujejo družino, in številnih zakoncev, ki se želijo podariti v ljubezni«. Frančišek je obenem spodbudil mlade pare, naj se pogumno odločajo za otroke. Kot je pojasnil, z žalostjo ugotavlja, da ljudje nočejo imeti otrok ali pa imajo samo enega in nič več: »Veliko parov nima otrok, ker jih ne želi, ali pa ima samo enega in ne več, imajo pa dva psa, dve mački. Da, psi in mačke so namesto otrok. To je smešno, toda takšna je stvarnost.

FOTO: Vatican Media

Sveti oče iskreno spodbuja k posvojitvam

Papež je prepričan, da nas »to zanikanje očetovstva in materinstva zmanjšuje, nam jemlje človeškost«, civilizacija se na ta način stara in postaja manj človeška«. Tvegano je imeti otroke, toda še bolj tvegano jih je ne imeti, je dejal sveti oče. Moškim in ženskam, ki ne razvijejo občutka za očetovstvo in materinstvo, manjka nekaj osnovnega. Zato papež iskreno spodbuja tudi k posvojitvam in moli, »da se nihče ne bi čutil prikrajšanega za vez očetovske ljubezni« ali zaradi osirotelosti. Tudi tokrat je splošno avdienco sklenil z molitvijo za priprošnjo k svetemu Jožefu:

Sveti Jožef,
ti, ki si ljubil Jezusa z očetovsko ljubeznijo,
bodi blizu mnogim otrokom, ki nimajo družine
in si želijo očeta in mamo.
Podpiraj zakonce, ki ne morejo imeti otrok,
pomagaj jim po tem trpljenju odkriti še večji načrt.
Pomagaj, da nikomur ne bodo manjkali dom, povezanost,
oseba, ki skrbi zanj ali zanjo;
in ozdravi egoizma tistega, ki se zapira pred življenjem,
da bo srce na stežaj odprl za ljubezen.
Amen.

Nalaganje
Nazaj na vrh