Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež na 11. obletnico pontifikata: »Premagajmo norost vojne!« [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 13. 03. 2024 / 11:50
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.03.2024 / 13:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež na 11. obletnico pontifikata: »Premagajmo norost vojne!« [VIDEO]
Papež Frančišek se je med današnjo splošno avdienco s papamobilom zapeljal med romarji na Trgu sv. Petra. FOTO: Vatican Media

Papež na 11. obletnico pontifikata: »Premagajmo norost vojne!« [VIDEO]

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco znova pozval k prenehanju vojn v svetu: »Toliko mladih, toliko mladih umira. Prosimo Gospoda, naj nam da milost, da bi premagali to norost vojne, ki je vedno poraz.«

Romarjem, ki so se na 11. obletnico Frančiškovega pontifikata zbrali na vatikanskem Trgu sv. Petra, je sveti oče v nagovoru zaupal, kako so mu pred začetkom avdience v dar izročili rožni venec in molitvenik vojaka, ki je na fronti izgubil življenje: »Z njima je molil,« je po navedbah avstrijskega Kathpressa vidno ganjen pojasnil papež.


Sicer ni povedal, od kod je bil ta vojak in na kateri fronti je padel, prav tako se tudi ni neposredno dotaknil razprav, povezanih z njegovimi nedavnimi izjavami v pogovoru o ruski agresivni vojni v Ukrajini, ki so se v zadnjih dneh znašle na naslovnicah mednarodnih medijev in sprožile številne kritike. Njegovi komentarji so naleteli na ogorčenje, še posebej v Ukrajini in drugih evropskih državah, kjer so mnogi videli podobo bele zastave kot poziv k predaji Ukrajine. Tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je ostro uprl Frančiškovim pripombam, čeprav v svojih izjavah papeža ni neposredno omenjal.

Romarji so danes na Trg sv. Petra prinesli plakate z voščili. FOTO: Vatican Media

»Še vedno nekoliko prehlajen«

Med današnjo splošno avdienco je bilo obiskovalcem tudi jasno, da papež še vedno ni povsem prebolel nedavne gripe. »Še vedno sem nekoliko prehlajen,« je že na začetku dejal Frančišek, ki prav danes obhaja enajsto obletnico svojega pontifikata. Med pozdravi ob koncu avdience je 87-letnega cerkvenega voditelja večkrat prisililo h kašlju.

Papež se je v današnji katehezi osredinil na kreposti, ki jih ljudje lahko dosežejo s pomočjo Božje milosti, modrosti in dobre volje.

Tako kot prejšnji teden je tudi danes vnaprej pripravljeno katehezo prebral eden izmed vatikanskih uslužbencev, in sicer duhovnik Pierluigi Giroli. Papež se je tokrat osredinil na kreposti, ki jih ljudje lahko dosežejo s pomočjo Božje milosti, modrosti in dobre volje. 

»Krepost je dobrina, ki izvira iz počasnega zorenja osebe, dokler ne postane njena notranja lastnost. Če smo pri vsakem dejanju svobodni in poklicani izbirati med dobrim in zlim, je krepost tista, ki nam omogoča stalno nagnjenost do pravilne izbire. Da bi kristjan osvojil krepostno delovanje, mu pri tem pomaga Božja milost. Sveti Duh namreč deluje v naših dušah, da bi jih vodil h krepostnemu življenju,« je izpostavil papež.  Kot je pojasnil, lahko »človekovo srce sledi slabim strastem, lahko posluša škodljive skušnjave, preoblečene v mikavna oblačila, lahko pa se vsemu temu tudi upre«. Čeprav je vse skupaj zelo naporno, je prepričan sveti oče, je »človek ustvarjen za dobro«. 


Enajst let na Petrovem sedežu

Vatikanski mediji so ob 11. obletnici Frančiškovega pontifikata objavili kratek posnetek z utrinki s papeževih potovanj in s prizori z vojnih žarišč v svetu. V Vatikan se danes zgrinjajo voščila in prijazne želje ob obletnici. Kot so sporočili s Slovenske škofovske konference, je papežu Frančišku v imenu Katoliške Cerkve na Slovenskem voščilo poslal tudi njen predsednik, novomeški škof dr. Andrej Saje:

Papež Frančišek z novomeškim škofom dr. Andrejem Sajetom. FOTO: arhiv SŠK

Sveti oče,

slovenski škofje smo skupaj z Božjim ljudstvom našega naroda zelo veseli, da vam lahko izrečemo najboljše želje ob enajsti obletnici vaše izvolitve na Petrov prestol.

Naš pozdrav želi biti znamenje naše hvaležnosti za vaše delovanje in vaše učenje, posvečeno evangeliju, o katerem pričujete vsak dan. Verniki v Sloveniji se zavzemamo, da bi bila usmeritev življenja Cerkve v naši domovini vedno bolj usmerjena v oznanjevanje besede vstalega Kristusa in obogatena z dejanji ljubezni do bližnjega, zlasti do tistih, ki živijo na obrobjih.

Obletnica vaše izvolitve je primeren trenutek za to, da obnovimo našo hvaležnost za vaša neutrudna prizadevanja za spodbujanje miru in kulture sprejemanja, ki jo svet še posebej potrebuje.

Ob zagotovilu molitve naših skupnosti vas prosimo, da nas blagoslavljate in spodbujate na poti pričevanja apostolskega življenja, da bi v današnjem svetu vedno bolj postajali živo znamenje vstalega Gospoda in služabniki dobrodelnosti.

V sinovski vdanosti želim izkoristiti to priložnost, da izrazim svoje globoko spoštovanje do vaše svetosti.

Msgr. dr. Andrej Saje

Novomeški škof in predsednik SŠK

Frančišek je bil za papeža izvoljen 13. marca 2013. FOTO: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh