Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež na avdienci med drugim pozval k molitvi za bolnega Benedikta XVI.

Za vas pišejo:
Kaja Zupanc, Marko Mesojedec
Objava: 28. 12. 2022 / 10:57
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.12.2022 / 14:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež na avdienci med drugim pozval k molitvi za bolnega Benedikta XVI.
Papež Frančišek in zaslužni papež Benedikt VXI. FOTO: Vatican Media

Papež na avdienci med drugim pozval k molitvi za bolnega Benedikta XVI.

Papež Frančišek je na tedenski splošni avdienci razmišljal o Kristusovem rojstvu in spodbudil, naj sprejmemo vse, kar nam Bog pošlje, saj nas ljubi in nam želi le najboljše. Ob koncu splošne avdience pa je pozval k molitvi za svojega predhodnika, zaslužnega papeža Benedikta XVI., ki je po njegovih besedah "zelo bolan".

Direktor vatikanskega tiskovnega urada Matteo Bruni je potrdil, da je »v zadnjih nekaj urah prišlo do poslabšanja zdravstvenega stanja zaslužnega papeža zaradi starosti in dodal, da je situacija »trenutno pod nadzorom« in da je ves čas pod nadzorom zdravnikov.

Poziv k molitvi za Benedikta XVI. 

Papež Frančišek je med splošno avdienco je povabil tudi k »posebni molitvi« za nemškega zaslužnega papeža Benedikta XVI., »ki tiho podpira Cerkev«. »Prosimo Gospoda, naj ga tolaži in podpira v njegovem pričevanju ljubezni do Cerkve do konca,« je dejal papež Frančišek.

Benedikt XVI. je Katoliško cerkev vodil med letoma 2005 in 2013, in sicer kot prvi nemški papež po 482 letih. Rojen kot Joseph Ratzinger leta 1927 v Marktl am Inn na Bavarskem je leta 1977 postal nadškof Münchna in Freisinga. Od svojega odstopa februarja 2013 živi v nekdanjem samostanu v Vatikanskih vrtovih, spominja avstrijski Kathpress.

Kateheza v znamenju skrivnosti Jezusovega rojstva

V času, ko Cerkev praznuje božično osmino, je papež Frančišek sicer v današnji katehezi pri splošni avdienci največ pozornosti namenil skrivnosti Kristusovega rojstva. Ob tem je črpal navdih črpal pri svetem Frančišku Saleškem. Letos namreč mineva 400 let od smrti tega cerkvenega učitelja. Obenem je napovedal, da bo objavil apostolsko pismo, posvečeno temu svetniku francoskega rodu, z naslovom »Vse pripada ljubezni«.

Rojstvo v jaslih

Kot poroča Vatican News je papež v svoji katehezi razmišljal o Jezusovem skromnem rojstvu v hlevu v Betlehemu, kjer ga je mati Marija položila v jasli, ki so pravzaprav korito, iz katerega jedo živali. Dejal je, da evangelist Luka poudarja to dejstvo, saj je to znamenje vsemu človeštvu.

Jezus je Božji Sin, ki nas je rešil tako, da je postal človek, se znebil svoje slave in se ponižal. (papež Frančišek)

Božja bližina

Papež Frančišek je opozoril, da ta podrobnost v celoti razkriva Božjo »bližino, sočutje in nežnost«. Bog nas želi z ljubeznijo in nežnostjo pritegniti k sebi, namesto da bi nam »vsiljeval svojo resnico in pravičnost,« je dejal. 

Božja ljubezen ni posesivna in sebična, kot je žal pogosto človeška ljubezen. Njegova ljubezen je čisti dar, čista milost. Vse in samo za nas, za naše dobro. (papež Frančišek)

Jaslice nas učijo odpovedi

Še en pomemben vidik jaslic, je dejal papež Frančišek, je revščina, ki jo razumemo kot odrekanje vsem posvetnim nečimrnostim. Sklicujoč se na svetega Frančiška Saleškega je zapisal, da nas jaslice učijo »popolne odpovedi vsem dobrinam«, saj tako groba otroška postelja združuje »nežnost in strogost, ljubezen in žalost, sladkost in surovost«.

Božič je veselje in praznovanje, vendar v preprostosti in varčnosti. (papež Frančišek)

Sprejemanje vsega z ljubeznijo

Na koncu je papež Frančišek poudaril, da Kristusovo rojstvo v tako preprostem okolju vsakega od nas vabi, naj sprejme tako prijetne kot manj prijetne stvari, ki nam jih pošilja Bog.

Po njegovih besedah si moramo prizadevati, da ne bi »ničesar želeli ali zavračali, temveč sprejeli vse, kar nam Bog pošilja«, in to »vedno in samo iz ljubezni, saj nas Bog ljubi in nam vedno želi samo dobro«.


Nalaganje
Nazaj na vrh