Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež ob svetovnem dnevu revnih: bodimo neutrudni graditelji upanja

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 14. 11. 2021 / 15:47
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.11.2021 / 15:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež ob svetovnem dnevu revnih: bodimo neutrudni graditelji upanja
»Pomembno je, da konkretno in vsak dan delamo dobro« FOTO: Vatican Media

Papež ob svetovnem dnevu revnih: bodimo neutrudni graditelji upanja

Papež Frančišek je ob današnjem svetovnem dnevu revnih vse kristjane povabil, naj v ljudeh neutrudno vzbujajo upanje: »Ne omejimo se zgolj na upanje, temveč zanj sami poskrbimo.«

Sveti oče je med slovesnim bogoslužjem v baziliki sv. Petra v Vatikanu spomnil tudi na besede italijanskega škofa Antonia (Tonina) Bella (1935-1993) in na njegova prizadevanja za uboge. Pomembno je, je po navedbah avstrijskega Kathpressa izpostavil papež, da konkretno in vsak dan delamo dobro, da ne razpravljamo zgolj o težavah in predvsem, da težav ne napihujemo.

»Če se naše upanje ne spremeni v konkretne izbire in dejanja pozornosti, pravičnosti, solidarnosti, skrbi za skupni dom, ne bomo olajšali trpljenja revnih,« je opozoril papež. Svetovni dan revnih nas vse spodbuja, da ne odvračamo pogleda in se ne bojimo od blizu videti trpljenja najšibkejših – ne da bi prizadete pri tem obsojali. »Upanje jutrišnjega dne cveti v današnji bolečini,« tako papež Frančišek.

Svetovni dan revnih nas vse spodbuja, da ne odvračamo pogleda in se ne bojimo od blizu videti trpljenja najšibkejših.

Podobno kot nežni listi na drevesu smo tudi ljudje poklicani, »da srkamo onesnažen zrak, ki nas obdaja, in ga spremenimo v čistega,« je spodbudil Frančišek, ki ga, kot je znano, onesnaževanje okolja in podnebne spremembe zelo bremenijo.

Ob koncu bogoslužja je papež, ki je danes namesto običajne srebrne pastirske palice papeža Pavla VI. uporabljal leseno različico, podelil svoj blagoslov nekaterim bolnikom, ki so se udeležili bogoslužja v vatikanski baziliki sv. Petra.

Že v petek pa je pred svetovnim dnevom revnih obiskal Assisi, kjer se je v baziliki sv. Marije Angelske srečal s 500 revnimi osebami iz različnih delov Evrope. Ob koncu srečanja so udeleženci prejeli »dar svetega očeta«: nahrbtnike z oblačili in zaščitnimi maskami.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh