Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež potuje na Madžarsko: Budimpešta kot most med Vzhodom in Zahodom

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 27. 04. 2023 / 05:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.04.2023 / 06:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež potuje na Madžarsko: Budimpešta kot most med Vzhodom in Zahodom
Papež Frančišek in kardinal Péter Erdő v Budimpešti septembra 2021. FOTO: Vatican Media

Papež potuje na Madžarsko: Budimpešta kot most med Vzhodom in Zahodom

Papež Frančišek danes začenja pastoralni obisk na Madžarskem.

Pred pomembnim obiskom za krajevno Cerkev je nadškof Budimpešte, kardinal Péter Erdő, v pogovoru za ameriški katoliški portal Crux povedal, da je Madžarska »most dialoga med različnimi kulturami in verskimi izročili ter da je zelo gostoljubna, saj je tam našlo zatočišče več sto tisoč ukrajinskih beguncev«. Dežela je po kardinalovih besedah »edinstvena zaradi navzočnosti številnih veroizpovedi in kulturne raznolikosti«, kar predstavlja poziv oz. vabilo k dialogu.

Papež Frančišek tokrat prihaja na Madžarsko, da bi spoznal tamkajšnjo Cerkev in njene ljudi.

Papež tokrat prihaja na pastoralni obisk v državo, za razliko od obiska v Budimpešti septembra 2021, ko se je udeležil dogodka na mednarodni ravni: obhajal je sklepno bogoslužje svetovnega evharističnega kongresa. To dejstvo je v pogovoru za našo spletno stran izpostavil že ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik. Tokrat papež Frančišek prihaja na Madžarsko, da bi spoznal tamkajšnjo Cerkev »in naše ljudi, in zelo smo počaščeni ob tej osebni pozornosti svetega očeta,« je v pogovoru pojasnil kardinal.

Na Madžarskem se veselijo papeževega obiska. FOTO: Vatican Media

Logotip papeževega obiska na Madžarskem vsebuje simbol mostu, tako kardinal, in Budimpešta, edino mesto, ki ga bo papež obiskal, »je mesto mostov, lahko pa predstavlja tudi most med Vzhodom in Zahodom, ne le v materialnem, temveč tudi v človeškem smislu«. Kardinal Erdő se v pogovoru ni želel poglobiti v migracijsko vprašanje in njegov morebiten pomen med papeževim obiskom, predvsem v luči pogosto nasprotujočih si stališč svetega očeta in madžarskega premiera Viktorja Orbana, spregovoril pa je o posledicah trenutne vojne v Ukrajini in vplivu ukrajinskih beguncev na madžarsko družbo.

Vojna v Ukrajini predstavlja velik humanitarni izziv za madžarsko Cerkev in državo.

Kot je dejal, vojna v Ukrajini predstavlja velik humanitarni izziv za madžarsko Cerkev in državo. Katoliške organizacije so na ukrajinski meji navzoče že od izbruha vojne. Karitas, malteški vitezi, pa tudi škofijske in župnijske organizacije so se zavezale pomoči potrebnim ter zagotovile hrano, prenočišče in potrebno pomoč tistim, ki so želeli nadaljevati pot proti zahodu, ter delo in študij tistim, ki so želeli ostati na Madžarskem.

Papež Frančišek in kardinal Péter Erdő. FOTO: Vatican Media

Posebna naloga je bilo poučevanje begunskih otrok. Nekateri poznajo madžarski jezik, drugi potrebujejo pouk ruščine, tretji madžarščine. Za mnoge so organizirali pouk v madžarskih šolah, saj so med begunci našli tudi učitelje ukrajinskega jezika. Madžarska, ki ima okoli 10 milijonov prebivalcev, je od začetka vojne februarja lani sprejela približno poldrugi milijon ljudi, je dejal kardinal Erdő, načrtovano srečanje papeža Frančiška z ubogimi in begunci v cerkvi sv. Elizabete med njegovim obiskom v Budimpešti pa je »znamenje velikega krščanskega usmiljenja«.

Nalaganje
Nazaj na vrh