Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež potuje v Dubaj

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 25. 10. 2023 / 09:50
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.10.2023 / 10:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež potuje v Dubaj
Sultan al Džaber in papež Frančišek med srečanjem v Vatikanu. FOTO: Vatican Media

Papež potuje v Dubaj

Papež Frančišek naj bi se konec letošnjega novembra udeležil podnebne konference Združenih narodov COP28 v Dubaju.

Vest so po navedbah spletnega portala La Croix International potrdili visoki vatikanski viri: udeležba na mednarodnem podnebnem vrhu, ki se začne 30. novembra, bo prva tovrstna izkušnja za papeža Frančiška.

Papež naj bi v Dubaj pripotoval ob začetku srečanja in uradno nagovoril zbrane delegate.

Neimenovani predstavniki rimske kurije so za La Croix pojasnili, da se je Frančišek dokončno odločil za pot v Dubaj kmalu po tem, ko se je sredi oktobra v Vatikanu srečal s Sultanom Ahmedom al Džaberjem, ministrom za industrijo v Združenih arabskih emiratih in kandidatom za predsednika podnebne konference Združenih narodov. Uradniki so povedali, da naj bi papež v Dubaj pripotoval ob začetku srečanja in uradno nagovoril zbrane delegate.

Papež in 50-letni sultan, ki je tudi glavni direktor naftne družbe Abu Dabija, sta govorila predvsem o potrebi po »podrobnem akcijskem načrtu« za izvajanje Pariškega sporazuma. S tem mednarodnim sporazumom iz leta 2015 so se države pogodbenice zavezale, da bodo »dvig povprečne globalne temperature zadržale precej pod 2 °C v primerjavi s predindustrijsko ravnjo« in si še naprej prizadevale »za omejitev dviga temperature na 1,5 °C v primerjavi s predindustrijsko ravnjo«. Mehanizem je bil oslabljen že leta 2017, ko je Donald Trump, tedanji predsednik ZDA, Združene države Amerike umaknil iz sporazuma.

Papež Frančišek naj bi se konec novembra znova odpravil na potovanje. FOTO: Vatican Media

Prvi papež na podnebni konferenci

Če bo Sveti sedež uradno potrdil papeževo udeležbo na srečanju v Dubaju, bo to prva navzočnost papeža na podnebni konferenci. Frančišek se je novembra 2021 skoraj odpravil v škotski Glasgow, kjer je zasedala podnebna konferenca COP26, v zadnjem trenutku pa je udeležbo odpovedal, ko je postalo jasno, da vrh ne bo uspešen. Papež naj bi se raje umaknil, kot da bi tvegal in se pojavil kot porok, s katerim bi prireditelji srečanja prikrili slabe dogovore.

»Zeleni papež« je 4. oktobra 2023 podpisal novo besedilo o podnebni krizi Laudate Deum: v tej apostolski spodbudi se zavzema za zavezujoč sporazum, odločno nastopa proti podnebnim dvomljivcem in svetovne voditelje poziva k ukrepanju.

Tokrat se zdi, da je Frančišek glede na nujnost razmer premagal tovrstne strahove, piše La Croix. Cerkveni voditelj, ki so ga nekateri poimenovali »zeleni papež«, je enako nujnost začutil že leta 2015, ko je pospešil objavo svoje okoljske in družbene okrožnice Hvaljen, moj Gospod, ki jo je želel objaviti pred pariškim vrhom.

Osem let pozneje je papež naredil podoben izračun, ko je 4. oktobra 2023 podpisal novo besedilo o podnebni krizi Laudate Deum. V tej apostolski spodbudi se zavzema za zavezujoč sporazum, odločno nastopa proti podnebnim dvomljivcem in svetovne voditelje poziva k ukrepanju.

»Najmanj slabo orodje«

Papež je o tem prepričan, četudi to pomeni, da bo razburil nekatere katoličane, ki dvomijo o resničnosti podnebnih sprememb. Prav to besedilo, objavljeno nekaj tednov pred naslednjo podnebno konferenco Združenih narodov, katere namen je povečati pritisk na pogajanja, je Frančišek sredi letošnjega oktobra izročil kandidatu za predsednika COP.

Načrtovana pot v Dubaj potrjuje, v kolikšni meri so podnebne spremembe v središču prednostnih nalog jezuitskega papeža, ki bo decembra dopolnil 87 let.

V tem dokumentu Frančišek podaja presenetljivo zgodovino teh mednarodnih vrhov, vključno z njihovimi uspehi in neuspehi. Kot ugotavlja, je to v celoti gledano najmanj slabo orodje, ki ga ima mednarodna skupnost na voljo za reševanje izrednih podnebnih razmer.

Načrtovana pot v Dubaj obenem potrjuje, v kolikšni meri so podnebne spremembe v središču prednostnih nalog jezuitskega papeža, ki bo decembra dopolnil 87 let. Papež Frančišek je prepričan, da je okoljevarstvo gotovo eden največjih izzivov današnjega človeštva.

Nalaganje
Nazaj na vrh