Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pri Angelusu: Bodimo potrpežljivi sejalci [VIDEO]

Za vas piše:
P. G.
Objava: 16. 06. 2024 / 12:41
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.06.2024 / 14:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pri Angelusu: Bodimo potrpežljivi sejalci [VIDEO]
Vsako sejanje zahteva zaupljivo potrpežljivost, pa tudi skrb. FOTO: Vatican Media

Papež pri Angelusu: Bodimo potrpežljivi sejalci [VIDEO]

Papež Frančišek je pred nedeljsko molitvijo Angelovega češčenja razmišljal, da je Božje kraljestvo podobno kmetu, ki seje semena. Ta tiho in vztrajno kalijo in rastejo do zrelosti, tako kot Gospod v nas polaga semena svoje besede in milosti, da bi vedno rasli v zrelost vere.

Papež je v nagovoru pred opoldansko molitvijo pojasnil, kako Jezus v današnjem evangeliju Božje kraljestvo primerja s semenom, ki se posadi, vzklije in raste do zrelosti. Gospod nas vabi k »zaupljivemu pričakovanju«, je dejal papež, saj celoten proces traja nekaj časa in zahteva naše zaupanje in sodelovanje.

Čudež pri delu

Tudi s kakovostnimi semeni ter dobro pripravljeno zemljo kmet potrebuje potrpežljivost in zaupanje, je dejal papež, saj rastline ne vzklijejo takoj. Kmalu pa se semena odprejo, poganjki pokukajo skozi zemljo in zrastejo ter prinesejo pridelek, kar razkriva »podzemni čudež v teku«, je pojasnil papež. Dodal je, da gre za proces, ki ne zahteva le zaupljive potrpežljivosti, temveč tudi skrb za zemljo, zalivanje in ohranjanje čiste zemlje za čas, ko rastline vzklijejo.

Semena Božje besede in milosti

Kot beremo v evangeliju, je tudi Božje kraljestvo takšno, je nadaljeval papež: »Gospod v nas položi semena svoje besede in milosti, dobra in obilna semena, nato pa nas, ne da bi nas nehal spremljati, potrpežljivo čaka.« Gospod v procesu naše rasti skrbi za nas, vendar nam daje čas, da se semena lahko odprejo, rastejo in razvijajo do takrat, ko »obrodijo sadove dobrih del«, je pojasnil. Gospod si želi, da se nič ne izgubi in da »vse doseže polno zrelost« kot žitni klas, opisan v evangeliju.

Setev evangelija

Jezus nas tudi uči, naj »z zaupanjem sejemo evangelij, kjerkoli smo,« je dejal papež, in nato z zaupanjem čakamo, da bo seme zraslo in obrodilo sadove v nas in drugih. Ključna je samozavestna potrpežljivost, je poudaril, saj ne smemo obupati, kadar ne vidimo takojšnjih rezultatov. »Čudež« je pogosto na delu in bo sčasoma obrodil obilne sadove, je zagotovil.

»Čudež« je pogosto na delu in bo sčasoma obrodil obilne sadove.

Ob koncu je zbranim predlagal, naj pogledajo, koliko »z zaupanjem sejejo Božjo besedo« v svojem življenju in ali so, ko ne vidijo takojšnjih rezultatov, potrpežljivi in svoja prizadevanja mirno zaupajo Gospodu. »Naj nam Devica Marija, ki je sprejela seme Besede in omogočila, da je raslo v njej, pomaga, da bomo velikodušni in samozavestni sejalci evangelija,« je sklenil.

Nalaganje
Nazaj na vrh