Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pri angelusu: v skušnjavah in stiskah se ne pogajajmo s hudičem [VIDEO]

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 28. 01. 2024 / 14:14
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.01.2024 / 15:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pri angelusu: v skušnjavah in stiskah se ne pogajajmo s hudičem [VIDEO]
Papež pozdravlja romarje na Trgu sv. Petra. FOTO: Vatican Media

Papež pri angelusu: v skušnjavah in stiskah se ne pogajajmo s hudičem [VIDEO]

Papež Frančišek je med opoldansko molitvijo angelovega češčenja v luči evangeljskega odlomka 4. nedelje med letom spregovoril o odvisnostih, v katere nas zasužnjuje zli duh, in ponudil predloge, kako naj se temu upremo.

Hudič nas hoče imeti v posesti, zato si prizadeva, da bi »v verige vklenil našo dušo«. Na te »verige« moramo biti pozorni: dušijo nam svobodo, ki nam jo hudič vedno želi odvzeti, po navedbah spletnega portala Vatican News opozarja sveti oče.

Papež je v današnjem opoldanskem nagovoru premišljeval o hudem duhu. FOTO: Vatican Media

Verige, ki zasužnjujejo

In kaj so po papeževih besedah verige, ki nas zasužnjujejo? To so recimo odvisnosti, ki nas napravijo za sužnje in vedno nezadovoljne, saj požirajo našo energijo, dobrine in čustva. To sta potrošništvo in uživaštvo, ki ljudi spreminjata v potrošno blago in uničujeta odnose. To so skušnjave in pogojenosti, ki spodkopavajo samospoštovanje, vedrino ter sposobnost izbire in ljubiti življenje.

Med verige, ki zasužnjujejo, sodi tudi strah, zaradi katerega s pesimizmom gledamo na prihodnost.

Med verige, ki zasužnjujejo, sodi tudi strah, zaradi katerega s pesimizmom gledamo na prihodnost, ter nestrpnost, zaradi katere vedno prenašamo krivdo na druge. Zelo grda veriga je malikovanje moči, ki poraja spore in se zateka k orožju, ki ubija ali pa se poslužuje gospodarske krivičnosti in manipuliranja misli. V našem življenju je veliko verig.


Jezus ima moč, da odžene hudiča

Jezus pa je prišel, da bi nas osvobodil vseh teh verig. Na izzive hudiča tudi danes odgovarja: umolkni in pojdi stran! Jezus ima moč, da hudiča odžene stran. Jezus osvobaja od moči zla. Toda pozor, opominja papež: Jezus hudiča odžene, vendar se z njim nikoli ne pogovarja. Zato se tudi mi ne pogovarjajmo s hudičem: če namreč vstopimo v pogovor z njim, vedno zmaga on. Na to moramo biti pozorni.

Papežu sta se ob oknu apostolske palače pridružila mlada člana »Karavane miru«. FOTO: Vatican Media

Kaj torej storiti, ko smo v skušnjavi, ko se znajdemo v stiski? Ne pogajajmo se s hudičem, temveč kličimo Jezusa. Kličimo ga tam, kjer čutimo, da nas verige zla in strahu močneje stiskajo. Gospod želi z močjo svojega Duha tudi danes ponoviti hudiču: »Izgini, pusti pri miru to srce, nikar ne ločuj sveta, ne ločuj družine, skupnosti. Pusti jih, da bodo živele z vedrino, da bodo tam cveteli sadovi mojega Duha.«

Ali znamo reči »ne« skušnjavam hudega duha, preden se ugnezdijo v dušo?

Zato papež svetuje, naj si zastavimo vprašanje: ali se v resnici želimo osvoboditi teh verig, ki nam stiskajo srce? Ali znamo reči »ne« skušnjavam hudega duha, preden se ugnezdijo v dušo? In končno, ali kličemo Jezusa, mu dovolimo, da deluje v nas in nas znotraj ozdravlja?

Nalaganje
Nazaj na vrh