Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pri avdienci: ponižnost je vse [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 22. 05. 2024 / 12:45
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.05.2024 / 14:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pri avdienci: ponižnost je vse [VIDEO]
Ponižnost sicer ni uvrščena na uradni cerkveni seznam kreposti, »kljub temu pa je temelj krščanskega življenja«. FOTO: Vatican Media

Papež pri avdienci: ponižnost je vse [VIDEO]

Papež Frančišek je v katehezi med današnjo splošno avdienco »zapel hvalnico« ponižnosti: »Ponižnost je vse,« je nagovoril romarje, zbrane na vatikanskem Trgu sv. Petra.

Sveti oče je priznal, da ponižnost sicer ni uvrščena na uradni cerkveni seznam kreposti, »kljub temu pa je temelj krščanskega življenja«. »Je velik nasprotnik najbolj smrtonosnega grešnega nagnjenja, to je napuha. Medtem ko ošabnost in prevzetnost napihujeta človeško srce, zaradi česar se zdi, da smo več, kot smo, ponižnost vse vrne v pravo razsežnost: smo čudovita, a omejena bitja z odlikami in napakami,« je pojasnil Frančišek.


Osvobodite se napuha

Kaj torej lahko storimo, da se osvobodimo »demona napuha«? Frančišek je podal preprost recept: zazrimo se v zvezdnato nebo, pa bomo spet dobili pravo mero, kot pravi psalm: »Ko gledam nebo, delo tvojih prstov, luno in zvezde, ki si jih utrdil: Kaj je človek, da se ga spominjaš, sin človekov, da ga obiskuješ?« (Ps 8,4-5).

Ponižnost je »občutek lastne majhnosti«.

Ponižnost je »občutek lastne majhnosti«. Jezus v svojih blagrih izhaja prav iz tega: »Blagor ubogim v duhu, kajti njihovo je nebeško kraljestvo« (Mt 5,3). To je prvi blagor, ker je osnova za vse, ki sledijo: krotkost, usmiljenje, čistost srca namreč izhajajo iz tega notranjega občutka majhnosti. Ponižnost je vstopna točka za vse kreposti, tako sveti oče.

Papež je kot zgled ponižnosti izpostavil Marijo, Jezusovo mater. FOTO: Vatican Media

Neomajna krepost

Papež je kot zgled ponižnosti izpostavil Marijo, Jezusovo mater: »Ona je prva, ki se začudi, ko ji angel prinese Božje oznanjenje … Boga – tako rekoč – privlači Marijina majhnost, ki je predvsem notranja majhnost.« Tudi Marija je poznala težke trenutke, dneve, ko je njena vera hodila v mraku, vendar to ni nikoli zamajalo njene ponižnosti, ki je bila pri Mariji neomajna krepost.

Ponižnost je vir miru v svetu in Cerkvi. Kjer ni ponižnosti, tam so vojna, razprtije in delitve.

Ponižnost, je poudaril Frančišek, je vir miru v svetu in Cerkvi. Kjer ni ponižnosti, tam so vojna, razprtije in delitve. Bog nam je dal zgled za to v Jezusu in Mariji, ki sta naše odrešenje in sreča. Ponižnost pa je pot k odrešenju.

Prihodnji teden se pri splošni avdienci začenja nova tema. FOTO: Vatican Media

Naslednji teden nekaj novega

Po papeževih besedah je bil to zadnji del vrste katehez o grešnih nagnjenjih in krepostih, kar pomeni, da se prihodnji teden pri splošni avdienci začenja nova tema. O čem bo papež govoril v prihodnje, zaenkrat še ni znano.

»Naj se konča ta vojna.« FOTO: Vatican Media

»Svet je v vojni, molimo za mir«

Sveti oče je tudi ob koncu današnje avdience pozval k molitvi za mir: »Potrebujemo mir. Svet je v vojni. Ne pozabimo na mučeno Ukrajino, ki zelo trpi. Ne pozabimo Palestine in Izraela. Naj se konča ta vojna. Ne pozabimo na Mjanmar in ne pozabimo mnogih drugih držav v vojni. Bratje in sestre, treba je moliti za mir v tem času svetovne vojne.«

Nalaganje
Nazaj na vrh