Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pri Urbi et Orbi: »Kristus je resnično vstal, upanje je prerojeno za vse!«

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 09. 04. 2023 / 12:25
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2023 / 13:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pri Urbi et Orbi: »Kristus je resnično vstal, upanje je prerojeno za vse!«
Papež Frančišek ob velikonočnem blagoslovu. FOTO: Vatican News

Papež pri Urbi et Orbi: »Kristus je resnično vstal, upanje je prerojeno za vse!«

Po jutranji velikonočni maši na Trgu svetega Petra je papež Frančišek podelil velikonočno poslanico in blagoslovil »Urbi et Orbi«. Ob poudarjanju veselega upanja, ki ga prinaša Kristusovo vstajenje, papež spodbuja vse, naj znova odkrijejo užitke na svoji življenjski poti v služenju Bogu, delu za mir in pomoči našim bratom in sestram v svetu, ki ga zaznamuje toliko trpljenja.

V duhu teh besed je opoldne papež Frančišek nagovoril vse zbrane romarje in vse, ki so mu prisluhnili v prenosu prek televizije, radia in spleta. Vatican News poroča, da se je na s soncem obsijanem Trgu sv. Petra zbralo 100 000 romarjev. Cvetje, ki so ga podarili nizozemski cvetličarji je blestelo pod blagim spomladanskim soncem. Blizu trideset tisoč cvetov je krasilo trg in balkon lože ter spominjalo na temo novega življenja, upanja in velikonočnega veselja.

Most do življenja

Papež Frančišek je v velikonočni poslanici najprej oznanil veselo sporočilo današnjega dne, ko oznanjamo, da je Kristus vstal. V Jezusu se je zgodil prehod človeštva od smrti k življenju, greha k milosti, strahu k zaupanju in opustošenja k občestvu, je izjavil papež in vsem zaželel vesele velikonočne praznike. Posebej je pozdravil bolnike, uboge, ostarele in vse trpeče, da bi izkusili prehod iz stiske v tolažbo. 

Pozval je vse, naj se spominjajo in veselijo, da nam je »Gospod zgradil most do življenja« v zmagi nad smrtjo in da je to za nas »najpomembnejši in najlepši dan v zgodovini«.

Gospodovo vstajenje resničnost, ne le pobožna želja

Papež je med drugim pojasnil, kako beseda »resnično« v velikonočnem oznanilu poudarja, da je Gospodovo vstajenje resničnost, ne le pobožna želja. To pomeni, da ima potovanje človeštva trdno podlago v upanju in se zato lahko samozavestno premakne naprej v soočanje s številnimi izzivi zdaj in v prihodnosti.

Papež Frančišek med oznanjanjem veselega sporočila velike noči. FOTO: Twitter Vatican News

Ko je spomnil na zgled prvih učencev, prič vstajenja, je papež opisal, kako so vsi hiteli drugim oznanjati to veselo novico. Človeštvo je tudi danes poklicano, »da hiti« naproti Jezusu Kristusu, cilju našega potovanja in upanju sveta.

Bratje in sestre, naj ponovno odkrijemo užitek potovanja, pospešimo srčni utrip upanja in izkusimo predokus nebeške lepote! Gospod življenja, spodbujaj nas na naši poti in ponavljaj, kot si učencem na velikonočni večer: »Mir z vami!« 

Svetloba velike noči v Ukrajini in Rusiji

Papež je molil za mir tudi za »ljubljeno ukrajinsko ljudstvo« in da bi luč velike noči zasijala prebivalcem Rusije. »Naj Gospod potolaži ranjence in vse, ki so zaradi vojne izgubili bližnje«, je nadaljeval, naj se ujetniki vrnejo domov, celotna mednarodna skupnost pa naj si prizadeva za končanje vojne na svetovni ravni. Poleg tega je govoril o Siriji, ki še čaka na mir, ter o žrtvah potresa tam in v sosednji Turčiji, kjer je potrebna naša stalna solidarnost.  

Ob spominu na sveto mesto Jeruzalem je papež molil za obnovitev dialoga med Izraelci in Palestinci, da bi prevladal mir. Molil je za pomoč Libanonu, ki se bori za ponovno vzpostavitev stabilnosti in enotnosti.

Spoštovanje človekovega dostojanstva

Naj Gospod da tolažbo beguncem, deportirancem, političnim zapornikom in migrantom, je molil papež, še posebej najbolj ranljivim. In naj vsi pomagamo žrtvam lakote, zlorabe mamil, trgovine z ljudmi in vseh drugih oblik suženjstva, je dodal, medtem ko prosimo Gospoda, naj navdihne voditelje narodov, da zagotovijo spoštovanje človeškega dostojanstva. 

Nalaganje
Nazaj na vrh