Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež sprejel člane Gibanja Laudato si'

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 30. 08. 2021 / 08:46
Oznake: Cerkev, Družba, Papež, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.08.2021 / 08:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež sprejel člane Gibanja Laudato si'
Člani Gibanja Laudato si' pri papežu Frančišku FOTO: Vatican Media

Papež sprejel člane Gibanja Laudato si'

Papež Frančišek je pred dnevi sprejel delegacijo sedmih članov Gibanja Laudato si', predsednica upravnega odbora omenjenega gibanja pa je po srečanju izpostavila potrebo po soočenju s podnebnimi spremembami in skupnemu spreobrnjenju.

Pred mesecem dni se je Svetovno katoliško gibanje za podnebje preimenovalo v Gibanje Laudato si'. Kot spominjajo pri Radiu Vatikan, je gibanje leta 2015 ustanovila skupina 17 katoliških organizacij ter 12 predstavnikov akademskih ustanov in civilne družbe z vseh celin, usmerjeno pa je v osveščanje vernikov o izzivih, ki jih prinaša papeževa okrožnica o skrbi za skupen dom iz leta 2015.

Gibanje Laudato si', ki danes šteje več kot 800 organizacij, je prevzelo vodilno vlogo pri poglabljanju vsebine okrožnice Hvaljen, moj Gospod z rednimi izobraževanji. Udeleženci postanejo animatorji Laudato si' in se zavežejo, da bodo spodbujali vrednote na svojih območjih in v svojih skupnostih.

Gibanje Laudato si' je usmerjeno v osveščanje vernikov o izzivih, ki jih prinaša papeževa okrožnica Hvaljen, moj Gospod.

Lorna Gold, predsednica upravnega odbora gibanja, je za spletni portal Vatican News spregovorila o srečanju s papežem: pojasnila je, da so govorili o stanju okolja, nujnih potrebah, okrožnici Hvaljen, moj Gospod in spremembi imena, ki ga je prevzelo gibanje. Skupaj so poskušali nakazati glavne poteze tega gibanja, ki nastaja v Cerkvi.

O vplivu, ki ga ima lahko papežev dokument v boju proti podnebnim spremembam, je Goldova poudarila, da nas okrožnica vabi, naj prisluhnemo kriku stvarstva in ubogih, in ko ga bomo slišali, »moramo ukrepati, da bi spremenili razmere«. Že v družinah je mogoče spremeniti veliko stvari: zmanjšati izpuste, se bolj zavedati svojih izbir in delovati kot skupnost.

Le z zavezništvom različnih gibanj lahko dosežemo spremembe tudi na politični ravni.

»Papež Frančišek v okrožnici pravi, da je spreobrnjenje, ki ga potrebujemo, tudi spreobrnjenje skupnosti, in to je zelo pomembno,« je poudarila Goldova in dodala, da se moramo za vse spremembe, ki jih potrebujemo, povezati; potrebujemo namreč zavezništvo različnih gibanj, ki bodo stopila skupaj, saj lahko le na ta način dosežemo spremembe tudi na politični ravni.

V ospredju srečanja je bila tudi bližajoča se konferenca Združenih narodov o podnebnih spremembah COP26. Goldova je omenila še peticijo o podnebnih spremembah, da bi katoličani izrazili svoj glas in poudarili povezavo med epidemijo, naravo, podnebnimi spremembami in krizo biotske raznolikosti.

Nalaganje
Nazaj na vrh