Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Svetovno katoliško gibanje za podnebje« odslej »Gibanje Laudato si’« [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 01. 08. 2021 / 11:34
Oznake: Cerkev, Papež, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.08.2021 / 12:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Svetovno katoliško gibanje za podnebje« odslej »Gibanje Laudato si’« [VIDEO]
Gibanje je dejavno po vsem svetu FOTO: Vatican Media

»Svetovno katoliško gibanje za podnebje« odslej »Gibanje Laudato si’« [VIDEO]

Osnovna naloga Gibanja Laudato si’ je skrb za podnebje in celostno okoljevarstvo, pa tudi prizadevanja na mednarodni ravni ter konkretne spodbude, ki jih v okoljski okrožnici navaja papež Frančišek.

Izvršni direktor Gibanja, Argentinec Tomás Insua, je za spletni portal Vatican News spregovoril o »sinodalni« poti, ki vodi stvarnost v želji po globokem okoljskem spreobrnjenju.

Svetovno katoliško gibanje za podnebje je leta 2015 ustanovila skupina 17 katoliških organizacij ter 12 predstavnikov univerzitetnih ustanov in civilne družbe z vseh celin. Kot poroča Radio Vatikan, je bil njegov cilj pomoč vernikom, da bi znali odgovoriti na spodbude v papeževi okrožnici Hvaljen, moj Gospod, ki je izšla istega leta.

Člani gibanja si prizadevajo za okoljsko spreobrnjenje in celostno okoljevarstvo.

Po besedah Tomasa Insue so se pri gibanju odločili za spremembo imena, ker je bilo staro preprosto predolgo, poimenovanje po papeževi okoljski okrožnici pa najbolje izraža to, za kar si člani gibanja prizadevajo in kar jih spodbuja pri njihovem delu: okoljsko spreobrnjenje in celostno okoljevarstvo.

V poslanstvo gibanja so vključili tudi vidik okoljske pravičnosti, ki temelji na papeževi okrožnici in spominja, da je »vse med seboj povezano«. Kot je pojasnil direktor gibanja, je bila omenjena okrožnica že od samega začetka temelj vsega, za kar si člani prizadevajo. V zadnjih letih so organizirali teden Laudato si’ in tečaje za animatorje Laudato si’, ki so se nadaljevali tudi v času epidemije, in danes je po svetu okoli 25.000 okoljskih animatorjev, ki večinoma delujejo znotraj svojih župnij, cerkvenih združenj in redovnih skupnosti.


Po mnenju Tomasa Insue ima gibanje v bližnji prihodnosti številne zadolžitve: v letošnjem letu se morajo osrediniti predvsem na prihodnji srečanji Združenih narodov, konferenco o biološki raznovrstnosti (COP15), predvideno med 11. in 24. oktobrom na Kitajskem, in konferenco o podnebnih spremembah (COP26) v Glasgowu med 31. oktobrom in 12. novembrom. V začetku oktobra pa v Vatikanu in Rimu prirejajo srečanje z naslovom »Vera in znanost: v pripravi na COP26«.

Po besedah izvršnega direktorja Gibanja Laudato si’ je cilj vrhov Organizacije združenih narodov povezati človeško družino, da bi nujno ukrepala ob soočanju s temi velikimi krizami. Te so po besedah znanstvenikov vsako leto hujše, zanje pa obstajajo številna znamenja: požari na Sardiniji, rekordna vročina in požari v Kanadi, suša na Madagaskarju, krik zemlje in revnih, ki je še močnejši. Zato, je prepričan Insua, je treba ukrepati. Člani Gibanja pomagajo zagnati posebno pobudo z naslovom »Zdrav planet, zdravi ljudje«, peticijo več kot 200 katoliških ustanov, ki predstavlja poziv udeležencem vrha Združenih narodov; to je prednostna naloga gibanja v prihodnjih mesecih.

Članom gibanja se je za njihova prizadevanja zahvalil tudi papež Frančišek.

Člani gibanja so so papežu Frančišku napisali tudi pismo, v katerem so ga obvestili o postopku, ga prosili za mnenje in blagoslov, preden so nadaljevali in spremenili ime. Napisal jim je kratek odgovor, ki je prispel na predvečer binkošti, 22. maja, kar je bilo za člane zelo močno znamenje. Papež se je gibanju zahvalil za poslanstvo, s katerim spodbujajo »celostno okoljevarstvo« in za pomoč »Cerkvi po svetu«. Po besedah Tomasa Insue so papeževe besede za vse skupaj nadaljnja spodbuda, »da bi živeli Laudato si' – da ne bi ostal zapisan dokument, ki je v knjižnici, ampak dokument, ki je živ«.

Kupi v trgovini

149 - Hvaljen, moj Gospod (tv)
Cerkveni dokumenti
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh