Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež vabi k sodelovanju v Tednu Laudato si’

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 18. 05. 2021 / 09:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.05.2021 / 16:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež vabi k sodelovanju v Tednu Laudato si’

Papež vabi k sodelovanju v Tednu Laudato si’

25. maja začne uradno delovati platforma s pobudami na temo papeževe okoljske okrožnice.

S Tednom Laudato si' se zaključuje posebno obletno leto o okoljski okrožnici FOTO: Vatican Media

V tednu pred binkoštmi letos obhajamo tudi Teden Laudato si’, ki prinaša številne dogodke v vesoljni Cerkvi. Kot poroča Radio Vatikan, se bo tematski teden zaključil 25. maja, ko začne uradno delovati platforma s pobudami na temo papeževe okoljske okrožnice Hvaljen, moj Gospod, s tem pa se zaključuje tudi posebno obletno leto, ki ga je papež Frančišek razglasil ob peti obletnici izida svoje okoljske okrožnice.

Papež Frančišek se je že ob koncu nedeljske opoldanske molitve iskreno zahvalil Dikasteriju za služenje celostnemu človeškemu razvoju, Svetovnemu katoliškemu gibanju za podnebje, Caritas Internationalis in številnim drugim organizacijam ter vse vernike povabil k sodelovanju v Tednu Laudato si', ki nas uči vedno bolj »prisluhniti kriku Zemlje in kriku ubogih«.

Organizatorji in pobudniki Tedna Laudato si', med katerimi so poleg Dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju tudi Svetovno katoliško gibanje za podnebje, bratje frančiškani, Družba Jezusova in drugi, so pripravili skupno izjavo za javnost, v kateri so zapisali, da so Cerkev in katoličani po vsem svetu »od objave okrožnice o celostnem okoljevarstvu papeža Frančiška dosegli pomemben napredek na svoji poti okoljskega spreobrnjenja«.

Platforma pobud Laudato Si' bo pomagala pri naslednjih korakih na poti

Teden Laudato Si' 2021 bo gostil različne katoliške voditelje z vsega sveta ter svetovno znane govornike in avtorje, medtem ko se bo po svetu zbralo 1,3 milijarde katoličanov, da bi praznovali zaključek tematskega leta Laudato Si'. Razprave in pogovori, ki jih je mogoče (neposredno) spremljati tudi prek spleta, ter druge pobude v tem tednu bodo v ospredje postavili napredek, ki so ga katoličani dosegli pri udejanjanju smernic okrožnice Hvaljen, moj Gospod, ter vernike po vsem svetu spodbudili k načrtovanju nadaljnjih korakov, tudi z vidika prihodnje konference Združenih narodov o biotski raznovrstnosti (COP15) in 26. konference Združenih narodov o podnebnih spremembah (COP26).

Ob koncu tedna Laudato si' bo začela delovati tudi Platforma pobud Laudato Si', ki bo »pomagala pri naslednjih korakih na poti« in bo dostopna na uradni vatikanski spletni strani Laudato Si'. Cilj platforme je »z različnimi dejavnostmi in dogodki povezati ključne cerkvene partnerje ter še naprej širiti 'evangelij stvarstva'«, obenem pa povabiti k molitvi za prizadevanje katoličanov na področju skrbi za skupen dom, v kar naj se vključijo tudi kontemplativni redovi.

Vatikan prireja spletne seminarje o svetovni prehrani

V okviru tematskega tedna Vatikan v sodelovanju z Organizacijo Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) prireja tri triurne spletne seminarje na temo svetovne prehrane. Na spletnih srečanjih želijo izpostaviti predvsem pomen žensk, staroselcev in malih kmetov za hrano v svetu. Kot so sporočili iz Vatikana, želijo organizatorji pokazati, »kako integralna ekologija lahko okrepi obnovo prehranjevalnih sistemov v pokoronski prihodnosti«. Ob tem naj bi pojasnili, kako lahko Cerkev in drugi dejavniki prispevajo k ustrezni preobrazbi pridelave in predelave hrane.

Spletni dogodki naj bi bili tudi oblika priprave na vrh Združenih narodov o prehrani »Food Systems Summit«, ki ga načrtujejo v letošnji jeseni, organizacija pa je v rokah FAO s sedežem v Rimu. Prvi vatikanski spletni seminar je bil na programu včeraj, sledita še dva, in sicer 26. in 31. maja.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh