Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: »Stari starši in ostareli so kruh, ki hrani naše življenje«

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 25. 07. 2021 / 12:23
Oznake: Papež
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.07.2021 / 12:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: »Stari starši in ostareli so kruh, ki hrani naše življenje«
Mašo je vodil msgr. Rino Fisichella. FOTO: Vatican Media

Papež: »Stari starši in ostareli so kruh, ki hrani naše življenje«

Na današnjo nedeljo obhajamo prvi svetovni dan starih staršev in ostarelih. Ob tej priložnosti je v vatikanski baziliki slovesno sveto mašo vodil msgr. Rino Fisichella, predsednik Papeškega sveta za novo evangelizacijo.

Po evangeljskem odlomku o pomnožitvi kruha je prebral homilijo, ki jo je pripravil papež Frančišek, ki še vedno okreva po operaciji, poroča Vatican News. V njej se je sveti oče zaustavil ob treh poudarkih, ki jih lahko povzamemo v glagolih videti, podeliti in varovati. Dejal je, da so stari starši in ostareli kruh, ki hrani naše življenje.

Videti potrebe drugega

Papež je ob čudežu pomnožitve hlebov in rib opozoril na Jezusovo pozornost do lakote ljudi, ki so bili utrujeni. Pri tem je pokazal razumevanje in skrb za vsakega posameznika. Podobno na nas gledajo stari starši, je dejal papež: »Njihova ljubezen nam je pomagala odrasti, zato smo jim v zameno dolžni povrniti našo ljubezen in naklonjenost. Dvignimo svoje oči in jih poglejmo, tako kot Jezus vidi nas.«

Zaveza med mladimi in starejšimi

Sveti oče je izpostavil, da je Jezus nahranil ljudi s hlebi in ribama, ki jih je bil z množico pripravljen deliti mladenič.

Osnovati moramo novo zavezo med mladimi in starimi. Deliti moramo zaklad življenja, skupaj moramo sanjati, preseči spore med generacijami in skupaj ustvarjati prihodnost, sicer tvegamo, da bomo umrli od lakote. (papež Frančišek)

Spomnil je na besede preroka Joela, ki govori o pomenu, da mladi in stari držijo skupaj. »Mladi ljudje, kot preroki prihodnosti, cenijo lastno zgodovino. Starejši pa z mladimi delijo svoje izkušnje, ne da bi jih pri tem ovirali. Mladi in stari so zaklad tradicije s svežino Duha.«

Noben košček ne sme biti zavržen

Jezus je v evangeliju naročil učencem naj poberejo koščke kruha, ki so jih pustili možje. Prek tega nam kaže v srce Gospoda, za katerega je pomemben vsak najmanjši košček. 

To še posebej velja za ljudi. Nobeden ne sme biti zavržen. (papež Frančišek)

Papež je ob tem dodal, da moramo prisluhniti temu preroškemu pozivu v našem svetu. Na srce nam polaga naj zaščitimo stare starše, tako kot so nas oni ščitili med našim odraščanjem. 

Kupi v trgovini

Knjiga meseca maja
Ves sem v Božjih rokah
Papeži
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh