Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež učencem misijonarjem: Imejte pogum in slecite maske

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 21. 01. 2023 / 16:28
Oznake: Papež
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.01.2023 / 16:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež učencem misijonarjem: Imejte pogum in slecite maske
FOTO: Vatican Media

Papež učencem misijonarjem: Imejte pogum in slecite maske

Danes so se s papežem Frančiškom srečali predstojniki in študenti Papeškega kolegija Urbano. Sveti oče je osvetlil tri značilnosti, ki naj bi jih imel učenec misijonar: pogum za pristnost, sposobnosti, da izstopi iz sebe, in odprtost za dialog.

Papeški kolegij Urbano je leta 1627 ustanovil papež Urban VIII. in ga namenil formaciji duhovnikov, ki bi se naj odpravili na »misijonska« območja. Kot je dejal sveti oče, je to bila »preroška slutnja«, ki je veljavna še danes. »Vsa Cerkev je danes poklicana k pastoralnemu in misijonarskemu spreobrnjenju, tudi pri formaciji duhovnikov,« je dejal papež in se osredotočil na tri lastnosti, ki jih je treba okrepiti v času formacije, da bi postali učenci misijonarji, ki so blizu Bogu in bratom, poroča spletni portal Vatican News.

Pogum biti pristen

Prva lastnost je pogum pristnosti, kar dela misijonarje verodostojne, kot je bil Jezus. Po papeževih besedah se v resnici bližina Bogu ter našim bratom in sestram uresničuje in krepi toliko, kolikor imajo »pogum, da slečejo maske«, ki jih nosijo, »morda zato, da bi bili videti popolni, brezhibni in spoštljivi«.

FOTO: Vatican Media

Papež je zato študente posvaril pred »skušnjavo formalizma« ali fascinacijo nad »vlogo«, ki jo imajo, tako kot farizeji.

Izhajati iz sebe

Druga zahtevana lastnost je sposobnost »iti ven iz sebe«, odmik od miselnih shem in iz cone udobja, saj v nasprotnem primeru »tvegamo, da bomo oboževali Boga, ki je samo projekcija naših potreb in torej 'malik', in sploh ne bomo izkusili pristnih srečanj z drugimi«, je poudaril papež.

Maske niso potrebne! Verodostojni misijonarji nismo zaradi obleke, ki jo nosimo ali zunanjega odnosa, temveč zaradi sloga preprostosti in iskrenosti.

Živeti izziv bratstva brez strahu

Ob odkrivanju, da jim njihovo raznoliko kulturno ozadje že med formacijo v Rimu ponuja priložnost, da izkusijo bogastvo različnosti, je papež Frančišek študente spodbudil, »naj brez strahu živijo izziv bratstva, tudi ko to zahteva trdo delo in žrtve. Naš svet in tudi Cerkev potrebujeta pričevalce bratstva: bodite takšni tudi vi, ko se vračate v svoje škofije in dežele, pogosto zaznamovane z delitvami in konflikti. In bodite tudi pričevalci veselja«.

Papež Frančišek: »Ne bojte se slediti šoli dialoga do konca. Ne bojte se plavati proti toku, deliti Jezusa in vero, ki vam jo je dal.« FOTO: Vatican Media

Odprtost za dialog in gradnjo miru

Tretja lastnost, ki se pričakuje od učenca misijonarja, pa je odprtost za dialog; najprej v molitvi z Bogom, nato še z drugimi, je podčrtal papež. »Svet potrebuje dialog, potrebuje mir. Potrebuje moške in ženske, ki o tem pričujejo.« V zaključku je zato pozval študente Papeškega kolegija Urbano, da vstopijo »v šolo teh `mučencev dialoga´, ki so tudi v nekaterih vaših državah pogumno prehodili to pot, da bi bili graditelji miru. Tudi vi se je ne bojte v celoti prehoditi, podajte se proti toku in prinašajte Jezusa, sporočajte vero, ki vam jo je On podaril«.

Kupi v trgovini

Desetka lesena - misijonarska
Desetke
1,40€
Nalaganje
Nazaj na vrh