Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež v letošnjem marcu: pepelnična sreda, konzistorij in spokorno bogoslužje

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 15. 02. 2022 / 08:45
Oznake: Cerkev, Papež, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.02.2022 / 08:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež v letošnjem marcu: pepelnična sreda, konzistorij in spokorno bogoslužje
Papež Frančišek med obredom pepeljenja v baziliki sv. Sabine. FOTO: Vatican Media

Papež v letošnjem marcu: pepelnična sreda, konzistorij in spokorno bogoslužje

Papežev ceremoniar Diego Ravelli je objavil program papeževih bogoslužnih slovesnosti v letošnjem marcu.

Papež Frančišek bo na pepelnično sredo, 2. marca, kot običajno, vodil tradicionalno procesijo od bazilike sv. Anzelma do bazilike sv. Sabine, kjer bo daroval sveto mašo z obredom pepeljenja, poroča spletni portal Vatican News, v mesecu marcu pa je predvideno tudi redno zasedanje konzistorija, na katerem bodo glasovali o kanonizaciji nekaterih blaženih.

Papež bo na pepelnično sredo v rimski baziliki sv. Sabine opravil tradicionalni obred pepeljenja.

Slovesnost na pepelnično sredo se začne ob 16. uri in 30 minut pri rimski baziliki sv. Anzelma, od koder se bo papež v procesiji po rimskih ulicah odpravil proti baziliki sv. Sabine, kjer bo podelil papeški blagoslov, zbrani verniki pa bodo lahko pristopili k obredu pepeljenja. Lansko leto je sveti oče zaradi koronaepidemije slovesnosti pepelnične srede obhajal v vatikanski baziliki sv. Petra.

FOTO: Vatican Media

4. marca je ob 10. uri in 30 minut predviden konzistorij, na katerem bodo udeleženci razpravljali in na koncu glasovali o razglasitvi novih svetnikov v vesoljni Cerkvi. Kardinali se bodo zbrali v vatikanski dvorani za konzistorije.

Papež spokorno bogoslužje tradicionalno obhaja na zadnji petek v marcu.

25. marca ob 17. uri bo papež Frančišek v baziliki sv. Petra vodil spokorno bogoslužje, ki ga tradicionalno obhaja na zadnji petek v marcu. Papeževega programa v letošnjem velikem tednu in ob velikonočnih praznikih v Vatikanu zaenkrat še niso predstavili.

Duhovne vaje za rimsko kurijo

Papež je tudi v letošnjem letu kardinale in druge člane rimske kurije povabil, naj zaradi epidemioloških razmer znova osebno poskrbijo za postno duhovno pripravo na velikonočne praznike. S tiskovnega urada Svetega sedeža so že januarja sporočili papeževo prošnjo, naj člani rimske kurije molitveni pripravi na veliko noč posvetijo teden med 6. in 11. marcem.

FOTO: Vatican Media

Do leta 1964 je bila skupna duhovna priprava za člane rimske kurije predvidena v adventu.

Do izbruha epidemije so se udeleženci postnih duhovnih vaj zbirali v domu duhovnih vaj Casa Divin Maestro v kraju Ariccia južno od Rima. Nekdaj je bilo v navadi, da so sodelavci kurije skupno duhovno pripravo na praznike opravili v prvem adventnem tednu, leta 1964 pa so termin prestavili na postni čas.

Člani rimske kurije duhovne vaje opravljajo po zgledu sv. Ignacija Lojolskega, ustanovitelja jezuitov. Od decembra 1929, ko je papež Pij XI. objavil okrožnico z naslovom Mens nostra, s katero je želel spodbuditi prakso duhovnih vaj, te redno izvajajo tudi papeži in njihovi najožji sodelavci v rimski kuriji.

Kupi v trgovini

Duhovne vaje
Duhovna rast
4,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh