Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: vse premičnine Svetega sedeža odslej v upravi vatikanske banke

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 23. 08. 2022 / 14:47
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 23.08.2022 / 18:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: vse premičnine Svetega sedeža odslej v upravi vatikanske banke
Sedež vatikanske banke IOR. FOTO: Vatican Media

Papež: vse premičnine Svetega sedeža odslej v upravi vatikanske banke

Po odločitvi papeža Frančiška je za upravljanje vseh premičnin Svetega sedeža in z njim povezanih ustanov po novem pristojna le vatikanska banka IOR, sredstva, ki so trenutno zunaj uprave omenjene banke, pa je treba do oktobra ustrezno prerazporediti.

Papežev odlok, ki določa nove pogoje, stopa v veljavo danes popoldne z objavo v vatikanskem časniku L'Osservatore Romano, poroča spletni portal Vatican News. Upravljanje in hramba premičnega premoženja Svetega sedeža in z njim povezanih ustanov je tako izrecno dodeljena le Zavodu za verske ustanove (Istituto per le Opere di Religione/IOR).

Vatikanska banka mora biti odslej obveščena o vseh sredstvih, ki so »v kakršni koli obliki« vložena v drugih finančnih ustanovah.

Vatikanska banka mora biti odslej obveščena o vseh sredstvih, ki so »v kakršni koli obliki« vložena v drugih finančnih ustanovah. Sredstva dikasterijev, uradov in ustanov, povezanih s Svetim sedežem, ki trenutno niso v hrambi IOR, naj bi se »čim prej« prenesla v vatikansko banko. V odloku je kot rok naveden prenos do začetka oktobra 2022 – »v 30 dneh od 1. septembra 2022«.

Notranjost vatikanske banke. FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek z današnjim odlokom oblikuje tretji odstavek 219. člena nove apostolske konstitucije o rimski kuriji »Praedicate Evangelium« iz marca 2022, ki govori o vatikanski banki IOR. Ta določa, da ima Zavod za verske ustanove (IOR) izključno pristojnost upravljanja in da morajo dikasteriji, uradi in ustanove, povezane s Svetim sedežem, tja prenesti vsa finančna sredstva in likvidnost.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh