Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež župnikom: Cerkev ne bi mogla obstajati brez vaše predanosti

Za vas piše:
K. Zv.
Objava: 02. 05. 2024 / 16:26
Oznake: Duhovnik, Papež, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.05.2024 / 17:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež župnikom: Cerkev ne bi mogla obstajati brez vaše predanosti
Papež Frančišek poudarja, da Cerkev ne bi mogla živeti brez njihove ljubezni, vere in predanosti. FOTO: Vatican news

Papež župnikom: Cerkev ne bi mogla obstajati brez vaše predanosti

Papež Frančišek je duhovnikom, ki so se udeležili srečanja »Župniki za sinodo«, ki je potekalo od 29. aprila do 2. maja v Sacrofanu blizu Rima, napisal pismo. V njem nakaže tri poti, po katerih naj hodijo: prepoznati darove, ki jih Sveti Duh podarja vernikom, živeti skupnostno razločevanje ter graditi občestvo med duhovniki in škofi.

»Cerkev ne bi mogla obstajati brez vaše predanosti in vaše pastoralne službe,« je dejal papež Frančišek. Približno tristo duhovnikov z vsega sveta se je ta teden zbralo v Sacrofanu zunaj Rima na petdnevnem srečanju, posvečenemu poslušanju, molitvi in razločevanju, da bi obravnavali vprašanje, kako biti krajevna sinodalna Cerkev na misijonu. 

FOTO: Vatican news 

Papež je izrazil hvaležnost in priznanje za velikodušno delo pastirjev po vsem svetu pri sejanju evangelija. Ob tem pa opozoril na raznolikost realnosti, s katerimi se soočajo ti pastirji, ter poudaril, da prinašanje njihovih različnih pogledov in izkušenj še bolj obogati proces sinodalnosti.

Duhovniki poznajo življenje Božjega ljudstva

Duhovniki, je vztrajal, poznajo življenje Božjega ljudstva, vključno z njihovimi radostmi, stiskami, viri in potrebami. »Zato sinodalna Cerkev potrebuje svoje župnike,« je poudaril papež in dejal, da se brez duhovnikov nikoli ne bomo mogli naučiti hoditi skupaj in stopiti na pot sinodalnosti.

Če župnije ne bodo sinodalne in misijonske, tudi Cerkev ne bo. (papež Frančišek) 

»Pastirji so poklicani, da v sinodalnem procesu spremljajo skupnosti, ki jim služijo, hkrati pa se zavezujejo z molitvijo, razsodnostjo in apostolsko gorečnostjo,« je dodal. 

FOTO: Tatjana Splichal 

»Gospod nas nikoli ne bo pustil brez svoje milosti«

Papež Frančišek je v nagovoru poudaril, da Gospod nikoli ne bo zapustil svojega ljudstva brez svoje milosti ter nas spodbudil k poslušanju glasu Božjega Duha. Nadalje je podal tri predloge duhovnikom za njihovo služenje. Prvič, jih je spodbudil k življenju svoje posebne karizme v še večjem služenju raznolikim darovom, ki jih Duh razporeja v Božjem ljudstvu.

Prinašanje darov vašega ljudstva

»Nujno je z vero odkriti' številne in raznolike karizmatične darove laikov, ki so nepogrešljivi za evangeliziranje številnih človeških situacij in kontekstov,« je dejal in izrazil prepričanje, da bodo s tem prinesli osvetliti »mnoge skrite zaklade« in »se počutiti manj osamljene v zahtevni nalogi evangelizacije«. 

Izkusili boste veselje, da ste pravi očetje, ki ne dominirajo nad drugimi, temveč v njih, moških in ženskah, izvabljajo velike in dragocene možnosti.

Drugič jih je pozval, naj se naučijo prakticirati umetnost skupnega razločevanja, pri čemer v ta namen uporabljajo metodo »pogovora v Duhu«, ki se je izkazala za zelo koristno na sinodalnem potovanju in v delu samega sinodalnega zbora. »Prepričan sem, da boste iz tega poželi veliko dobrih sadov, ne le v strukturah občestva, kot so župnijski sveti, ampak tudi na mnogih drugih področjih,« je dejal.

FOTO: Vatican news 

Tretjič in nazadnje jih je papež pozval, naj vse, kar počnejo, temelji na duhu medsebojne delitve in bratstva in s svojimi škofi.

»Dragi bratje, v tem procesu sem na vaši strani«

»Tako sinodalna in misijonska Cerkev kot tekoči proces sinode 2021–2024 »Za sinodalno Cerkev: občestvo, udeležba, poslanstvo« potrebuje župnike in njihov glas,« je poudaril papež. Zato je papež tiste, ki so se udeležili mednarodnega srečanja povabil, naj bodo misijonarji sinodalnosti najprej med seboj, po vrnitvi domov pa s svojimi sobrati.

»Dragi bratje, stojim vam ob strani v tem procesu, v katerem tudi sam sodelujem,« je dejal sveti oče. 

Nalaganje
Nazaj na vrh