Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeževa velikonočna želja: ne izgubimo upanja, pravega upanja, ki ne razočara

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 16. 04. 2022 / 20:28
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.04.2022 / 22:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papeževa velikonočna želja: ne izgubimo upanja, pravega upanja, ki ne razočara
Papež Frančišek na letošnji veliki petek v pogovoru za italijansko televizijo RAI1. FOTO: RAI/zajem zaslona

Papeževa velikonočna želja: ne izgubimo upanja, pravega upanja, ki ne razočara

Papež Frančišek je v obsežnem pogovoru z italijansko časnikarko Loreno Bianchetti z državne televizije RAI1 dejal, da moramo kljub grozljivi vojni v Ukrajini in drugim tragedijam po vsem svetu to veliko noč ohraniti upanje, čeprav se to kratkoročno ne zdi mogoče.

Sveti oče ob letošnji veliki noči vernike poziva, naj nikoli ne izgubijo upanja, poroča spletni portal Vatican News: »Upanje te prisili, da čakaš, vendar nikoli ne razočara.« S papežem se je pogovarjala italijanska časnikarka Lorena Bianchetti v posebni oddaji programa »A Sua Immagine« italijanske državne televizije RAI1, ki so jo v Italiji predvajali na veliki petek popoldne.

Naj vam Jezus govori

Papež je na letošnji veliki petek prijazno predlagal: »Naj se križani Jezus dotakne tvojega srca. Naj ti spregovori s svojo tišino in svojo bolečino.« Frančišek in Bianchettijeva sta med pogovorom pokrila širok spekter tem, vključno z vojno, epidemijo, ohranjanjem vere med tragedijo in močjo žensk.

Ko je televizijska voditeljica papeža vprašala, kakšna je njegova želja ob letošnji veliki noči, je sveti oče spregovoril o pomenu iskanja notranjega veselja. Kljub vsej opustošenosti, je dejal, moramo imeti upanje in doživeti solze veselja.

Moja želja je, da ne bi izgubili upanja, pravega upanja, ki ne razočara.

To veliko noč, sredi vojne vihre, je papež dejal, naj prosimo za »milost solza«, »ampak solza veselja, tolažbe in upanja«: »Prepričan sem, in to ponavljam, da moramo več jokati.« Voditelj Katoliške cerkve obžaluje, da je človeštvo pozabilo jokati, rekoč: »Prosimo Petra, naj nas nauči jokati, kot je jokal on.« V televizijskem pogovoru je voditeljici zaupal: »Ena od stvari, ki sem se jih naučil, je ne govoriti, ko nekdo trpi.«

Obsežen pogovor

Papež je med pogovorom premišljeval o vojni drami po vsem svetu, posebno pozornost pa je namenil vojni v Ukrajini, ki je po zadnjih podatkih iz države prisilila že več kot 4,7 milijona ljudi, predvsem mater in otrok. Papež je v svojih besedah posvaril pred razvrščanjem beguncev in migrantov v razrede ali po videzu ter odločno obsodil rasizem.

Tudi Jezus je bil migrant in begunec v Egiptu.

Spomnil je, da je bil tudi Jezus migrant in begunec v Egiptu, obenem pa je opozoril pred »boleznijo sovraštva« ter razmišljal tudi o »pošastnosti« vojne.

Hudič zapeljuje … pozor!

Papež je v pogovoru poudaril, da hudič ni mit, temveč resničnost, da je varljiv in nas skuša zapeljati v greh. Znova je pojasnil, naj se s hudičem nikoli se spuščamo v dialog, ker v tem ni prav nič dobrega, pač pa si moramo prizadevati za dialog z ljudmi, ki počnejo škodljive stvari, kajti kljub temu je v njih seme dobrega.

Hudič ni mit, temveč resničnost.

Papež je razmišljal tudi o »pošastnosti« vojne. Opozoril je pred izkoriščanjem, ki predstavlja še eno »vojno«, ki »prav tako uničuje, četudi to počne brez tankov«.

Ženske so močne

Ženske, je dejal papež, »so močne«. Mama je sposobna svoje otroke spremljati do konca. Ženske vedo, kaj pomeni »pripravljati življenje«, vedo, »kaj je smrt«. »Ženske govorijo ta jezik,« je prepričan sveti oče.

Ženske vedo, kaj je smrt.

Ob brskanju po straneh evangelija je sveti oče spomnil na ženo Poncija Pilata: »Svojemu možu pravi: 'Ne vtikaj se v tega pravičnega moža.' Toda Pilat je ne posluša.«

Osamljenost

Papež je razmišljal tudi o številnih vrstah osamljenosti. Ob spominu na izredni Statio Orbis na Trgu sv. Petra 27. marca 2020 za konec epidemije koronavirusne bolezni je pripomnil: »Nisem vedel, da bo trg prazen … To je bilo Gospodovo sporočilo, da bi dobro razumeli osamljenost.«

Bog je dober do mene

»Ali ste se pri opravljanju svoje službe kdaj počutili osamljenega?« je Bianchettijeva vprašala papeža. »Ne. Bog je dober do mene. Vedno je navzoč. Zelo je radodaren. Morda zato, ker ve, da tega ne zmorem sam.«

Ko Cerkev zapade v posvetnega duha, je nemudoma poražena.

Ob omembi nekaterih ran, ki so prizadele Cerkev, je obsodil duha posvetnosti, ki po njegovih besedah močno škoduje Cerkvi: »Ko Cerkev zapade v posvetnega duha, je nemudoma poražena.«

Tišina na veliki petek

Televizijska voditeljica je ob zaključku pogovora pripomnila, da je ura skoraj tri popoldne (na veliki petek, op. prev.) in vprašala, kako naj živimo to uro.

Vprašanje je ostalo neodgovorjeno: papež Frančišek je za nekaj sekund povsem umolknil.

Nalaganje
Nazaj na vrh