Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeževo sporočilo ob letnem srečanju Krščanskega združenja poslovnežev

Za vas piše:
M. M.
Objava: 01. 07. 2021 / 11:24
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.07.2021 / 11:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papeževo sporočilo ob letnem srečanju Krščanskega združenja poslovnežev
Papež Frančišek: »Ekonomija je socialna.« FOTO: Vatican News

Papeževo sporočilo ob letnem srečanju Krščanskega združenja poslovnežev

Papež Frančišek poslal video sporočilo Krščanskemu združenju poslovnežev ACDE za letno srečanje, poroča Vatican News. Srečanje poteka prek spleta včeraj in danes pod naslovom: »K bolj humanemu kapitalizmu«.

Prevod video sporočila objavljamo v celoti:

»Dragi bratje in sestre, pred seboj imam program vašega srečanja in ne morem skriti veselja, ki sem ga doživel pred kratkim, ko sem potrdil junaške kreposti Enriqueja Showa. Prosim ga, naj vas spremlja na tem srečanju in vam pomaga, da boste napredovali.

Krščanski pogled na ekonomijo in na družbo, ki je drugačen od poganskega ali ideološkega pogleda, je krščanski in se rojeva iz Jezusovega sporočila, iz blagrov, iz Mateja 25, od tam se rojeva ta pogled. In pri gradnji ekonomsko in socialno pravične skupnosti za vse morajo sodelovati vsi: sindikalisti in podjetniki, delavci in voditelji. Hoditi moramo po poti socialne ekonomije. Bodimo realisti, ekonomija je v zadnjih desetletjih ustvarila finance in finance vključujejo tveganje, da bodo končale kot veriga sv. Antona, za katero verjamemo, da je v njej veliko, na koncu pa v njej ni ničesar. Inflacija posredniških poslov, poenostavljam, zadeva je veliko bolj zapletena. Vrniti se je treba k ekonomiji konkretnega, ne izgubiti konkretnosti. In konkretna je proizvodnja, delo vseh, naj ne bo pomanjkanja dela, družine, domovina, družba. Konkretno. V družbi, kjer je zelo veliko obrobje revščine, se je treba vprašati, kako gre z ekonomijo, če je pravična, socialna, ali pa gre preprosto za iskanje osebnih koristi. Ekonomija je socialna.

Za ustvarjanje zaposlenosti je pomembna moč PIME, kajti ustvarjalnost vedno prihaja od spodaj. Zato nadaljujte k skupnemu dobremu, z ustvarjanjem delovnih mest. To je izziv, vaše srečanje je izziv za ustvarjalnost. Ustvarjali nova delovna mesta, ko smo v pandemiji, nas je pripeljalo do tega, da manjka [dela].

Vlagati v skupno dobro, ne skrivati denarja v davčnih oazah. Vlagati. Naložba daje življenje, ustvarja, je ustvarjalna. Znati vlagati, ne skrivati. Človek skriva, kadar nima čiste vesti ali kadar je jezen. Vsi vemo, kako pravijo na deželi, kadar krava ne daje mleka: »Kaj se je zgodilo s kravo, da je tako jezna, da je 'skrila' mleko?« Skrivamo zaradi tega, ker nekaj ni v redu. Jasnost, preglednost in proizvodnja. Vlagati. In postopno izgrajevati družbeno zaupanje. Brez družbenega zaupanja je zelo težko graditi. Včasih gre za velike dogovore velikih podjetij ali velikih vlagateljev ali pomembnih ljudi, vsi so okoli mize, po urah in urah sklenejo dogovor, ga podpišejo, in medtem ko nazdravljajo temu, kar je na mizi, sklenejo s tem, ki je ob njem, dogovor pod mizo. Ne, z zaupanjem in nikoli ne izdati zaupanja.

Želim vam, da bi to srečanje služilo vsemu temu. Naj vas Bog blagoslovi, Marija naj vas varuje, bodite ustvarjalni, bodite smeli, in prosim vas, molite tudi zame. Hvala.«


Nalaganje
Nazaj na vrh