Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pasivno kajenje je prav tako nevarno

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 14. 09. 2021 / 05:20
Oznake: Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.09.2021 / 09:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pasivno kajenje je prav tako nevarno
Kajenje ne škoduje le kadilcem, ampak tudi tistim, ki so tobačnemu dimu izpostavljeni. FOTO: Tatjana Splichal

Pasivno kajenje je prav tako nevarno

Ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje v sodelovanju z nevladnimi organizacijami ob začetku šolskega leta ozaveščata javnost o škodljivosti izpostavljenosti tobačnemu dimu in boleznih, ki jih povzroča kajenje.

Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov prepoveduje kajenje v avtomobilih ob prisotnosti mladoletnih oseb.

Tveganje za razvoj bolezni

Vsakdo, ki vdihuje tobačni dim, še posebej v tako majhnem prostoru, kot je avtomobilska kabina, ima večje tveganje za razvoj koronarne srčne bolezni, možganske kapi ali pljučnega raka.

Tobačni dim je namreč mešanica plinov in delcev, ki vsebuje več kot 7.000 različnih kemičnih snovi, med katerimi je stotine škodljivih, okoli 70 pa jih dokazano povzroča raka.

»Potrjeno je, da dolgotrajna izpostavljenost tobačnemu dimu lahko med pasivnimi kadilci privede do razvoja številnih bolezni, enako kot pri kadilcih. Pri tem je visokemu tveganju še posebej izpostavljeno zdravje dojenčkov in majhnih otrok«, poudarjajo na Ministrstvu za zdravje RS.

FOTO: Ministrstvo za zdravje RS

Pogosteje k zdravniku

Kot opozarjajo na ministrstvu za zdravje, otroci, ki so pasivni kadilci, pogosteje obiščejo zdravnika, imajo slabše razvita pljuča, pogosteje zbolijo za pljučnico ali bronhitisom in imajo pogostejše zdravstvene zaplete. Pasivno kajenje lahko povzroči tudi nenadno smrt dojenčka.

Če kadimo in s tem škodimo sebi, to še ne opravičuje ogrožanja zdravja drugih. Kajenje v tako majhnem prostoru, kot je avtomobilska kabina ali drug zaprt prostor, privede do visokih ravni škodljivih snovi iz tobačnega dima. Zato je prav, da prepovemo kajenje v vozilu, tudi če je vključeno prezračevanje ali so odprta okna. (Ministrstvo za zdravje RS)

Akcija do konca septembra

Letošnja akcija poteka od 10. do 30 septembra. Ministrstvo za zdravje redno zagotavlja sredstva za sofinanciranje programov nevladnih organizacij, ki skupaj s strokovnimi institucijami izvajajo programe za preprečevanje začetka kajenja in za opuščanje kajenja. Programe je za izjemne dosežke nagradila tudi Evropska komisija in Svetovna zdravstvena organizacija.

Brezplačna številka za odvajanje od kajenja, ki jo financira MZ, je 080 27 77.

Informacije o opuščanju kajenja so dosegljive tudi na tej povezavi

Nalaganje
Nazaj na vrh