Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Duhovniki novomeške škofije ugotavljajo: Pastoralne spremembe so že tu

Za vas piše:
Jakob Piletič
Objava: 08. 11. 2023 / 12:01
Oznake: Duhovnik, Maša, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.11.2023 / 20:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Duhovniki novomeške škofije ugotavljajo: Pastoralne spremembe so že tu
Duhovniki novomeške škofije so se zbrali na duhovniških dnevih v Strunjanu. FOTO: Jakob Piletič

Duhovniki novomeške škofije ugotavljajo: Pastoralne spremembe so že tu

Duhovniki novomeške škofije smo se v nedeljo, 5. novembra, skupaj s svojim škofom msgr. dr. Andrejem Sajetom zbrali na duhovniških dnevih v Strunjanu. Poleg bratskega druženja smo razmišljali zlasti o vlogi duhovnika v novih pastoralnih okoliščinah.

Razmišljali so zlasti o vlogi duhovnikov v novih pastoralnih okoliščinah. FOTO: Jakob Piletič

Ker je »duhovniška skupnost na poti neprestanega oblikovanja« (prim. CD 162,39), smo se v ponedeljkovem dopoldnevu ustavili zlasti pri analizi stanja župnij danes ter projekciji prihodnjih izzivov, ki bodo od nas nujno terjali pastoralno povezovanje, kar sta pripravila mag. Blaž Franko in dr. Alfonz Žibert. Popoldne je bilo namenjeno rekreaciji, pogovorom in druženju, ki smo ga okronali z evharističnim češčenjem in sveto mašo pri Strunjanski Materi Božji, kjer nas je prijazno sprejel oče Bojan Ravbar.

Mag. Blaž Franko v torkovem dopoldnevu pripravil pregled možnih pastoralnih območij. FOTO: Jakob Piletič

Ker »evangeljska prenova zahteva iznajdljive odločitve« (prim CD 162,18), je mag. Blaž Franko v torkovem dopoldnevu pripravil pregled možnih pastoralnih območij, po manjših skupinah pa smo iskali praktične rešitve in opozorili na določene težavnosti, ki jih bodo prehod in večje pastoralne enote prinesli. Popoldne smo si v kraški vasi Lokve ogledali znameniti vojaški muzej, prisluhnili razlagi Kraljevih fresk v bližnji župnijski cerkvi ter obhajali tudi sveto mašo, kjer se nam je poleg domačega župnika Slavka Obeda pridružil tudi koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak.

Pri maši se jim je pridružil koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak. FOTO: Jakob Piletič

V sredo dopoldne so se nam pridružili sodelavci novomeške enote Zavoda za kulturno dediščino pod vodstvom mag. Dušana Štepca, zato smo dopoldne namenili skrbi za kulturno dediščino in izzivom, s katerimi se pri tem srečujemo.

Ustavili so se zlasti pri analizi stanja župnij danes in projekciji prihodnjih izzivov, ki bodo nujno terjali pastoralno povezovanje. FOTO: Jakob Piletič

Duhovniške dneve smo naposled končali s kosilom v Strunjanu, nato pa se počasi vrnili v svoje župnije v zavedanju, da, kljub spremembam, Kristus ostaja z nami; on je naša moč in počelo našega pastoralnega delovanja.

Novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje. FOTO: Jakob Piletič

Kupi v trgovini

Duhovnik tretjega tisočletja
Pričevanja
15,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh