Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pater Janez iz pleterske kartuzije praznuje 90 let

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 18. 03. 2023 / 09:31
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.03.2023 / 09:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pater Janez iz pleterske kartuzije praznuje 90 let
Slavljenec p. Janez Hollenstein. FOTO: Tamino Petelinšek

Pater Janez iz pleterske kartuzije praznuje 90 let

Nekdanji prior pleterskih kartuzijanov p. Janez Hollenstein danes praznuje 90 let življenja. Bog ga blagoslavljaj, mu kličemo iz uredništva Družine!

 »Čisto in bistro oko, zagledano v Boga,« so naslovili praznično monografijo, posvečeno današnjemu slavljencu p. Janezu Hollensteinu. Švicar po rodu je h kartuzijanom vstopil leta 1952, v Pleterje pa prišel na povabilo slovenskega priorja leta 1963. Med pleterskimi menihi tako že 60 let živi po pravilih sv. Bruna ora et labora, moli in delaj. (p. Janeza bomo podrobneje predstavili v tiskani številki Družine) 

Deset let prior, ustanovitelj znamke PLETER

Pater Janez – pri rojstvu je dobil ime Joseph Johann Baptista, ko je postal novinec, je dobil redovno ime Jean Marie, ko pa je postal prior pleterske kartuzije, si je redovno ime spremenil v Janez – je med menihi poznan kot »modrec v presojah, svobodnjak v svojem razmišljanju in umetnik – kovač v svojem ustvarjanju.« Slovenski javnosti se je z nekaj intervjuji in zapisi »pokazal« med leti 1985 in 1995, ko je bil prior. Zavzemal se je za obnovitev v izvorni obliki v drugi svetovni vojni močno poškodovane pleterske kartuzije in po osamosvojitvi z demokratičnim duhom, ki ga je pridobil od očeta, iskal »umestitev kartuzijanov v novi družbeni red«. Ker se kartuzijani preživljajo z delom lastnih rok, se je zavzemal za naravi prijazno gospodarstvo, zasnoval je blagovno znamko PLETER, danes uveljavljeno in spoštovano pri nas in po svetu.

P. Hollenstein med ustvarjanjem. FOTO: Tamino Petelinšek

Kovač duhovnega življenja

Na nekaj razstavah (v novomeški Krki, Zavodu sv. Stanislava …) pa je pokazal tudi njegovo umetniško delo. Umetniško obdelane kovinske skulpture s kovaškim orodjem oblikuje iz odsluženih in odpadnih predmetov, zlasti sodarskih obročev, zavrženih ograj, kolesnih obročev in drugega železja. »Kartuzijan s tovrstnim ustvarjanjem preusmerja trdo materijo v duhovna obzorja ter jo s kovanjem oživlja. S krotenjem kovinskih elementov je kot pravcati kovač duhovnega življenja,« je o njegovem ustvarjanju zapisal umetnostni zgodovinar Milček Komelj: »Molitvene meditacije, usmerjene v odnos z Bogom, v tišini med zidovi pleterske kartuzije preliva v likovno ustvarjalnost.«

Razstava njegovih del v Zavodu sv. Stanislava jeseni 2017. FOTO: Ksenja Hočevar

H kartuzijanom v la Valsainte še kot gimnazijec

P. Janez Hollenstein prihaja iz švicarskega mesta Alttoggenburg (vzhodni kanton St. Gallen). Rodil se je kot sedmi (zadnji) otrok v kmečki družini. Že v gimnaziji se je odločil, da bo postal ali filozof in matematik ali misijonar ali pa menih. Domači župnik mu je dal knjigo o kartuzijanih, način življenja ga je tako močno nagovoril, da je še pred maturo obiskal kartuzijo La Valsainte. Ko je dopolnil 20 let, se je v samostan vrnil – za vedno. V času petletnega noviciata je končal študij filozofije in teologije (kartuzijani so namreč edini, ki ne gredo v zunanje šole, ampak imajo sporazum s Svetim sedežem, ki omogoča, da izobrazbo dobijo v kartuziji). V kartuziji La Valisante je opravil zaobljube in tam živel do leta 1963, ko so iz pleterske kartuzije dobili prošnjo, če bi k njim prišel kakšen od mladih menihov. Prostovoljno se je javil in v pleterski kartuziji živi še danes.

P. Janezu v pletersko kartuzijo danes kličemo: Bog vas blagoslavljaj!



Kupi v trgovini

Skrivnosti starodavne kartuzije
Kulturna dediščina
13,35€
Nalaganje
Nazaj na vrh