Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Patriarh Bartolomej I.: 30 let na čelu ekumenskega patriarhata

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 25. 10. 2021 / 10:47
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.10.2021 / 10:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Patriarh Bartolomej I.: 30 let na čelu ekumenskega patriarhata
81-letni Bartolomej I. je bil za carigrajskega nadškofa in ekumenskega patriarha izvoljen 22. oktobra 1991 FOTO: Vatican Media

Patriarh Bartolomej I.: 30 let na čelu ekumenskega patriarhata

Carigrajski patriarh Bartolomej I. je že 30 let na čelu ekumenskega patriarhata: visoki jubilej je obhajal minuli konec tedna.

Ob obletnici izvolitve na vodilni položaj je pravoslavnemu cerkvenemu dostojanstveniku v pismu voščil tudi papež Frančišek in se patriarhu zahvalil za »bratsko prijateljstvo«, poroča avstrijski Kathpress. V zelo osebnem in prisrčnem zapisu se sveti oče ekumenskemu patriarhu zahvaljuje tudi za številne spodbude in predloge, ki jih je sam udejanjil na položaju Petrovega naslednika. 81-letni Bartolomej I., s krstnim imenom Dimitrios Archondonis, je bil za carigrajskega nadškofa in ekumenskega patriarha izvoljen 22. oktobra 1991.

Papež Frančišek je patriarhu Bartolomeju I. posebej hvaležen za njegova prizadevanja za varovanje stvarstva.

Papež se je »ljubemu bratu v Kristusu« posebej zahvalil za »globoko osebno povezanost«, iz katere se je razvilo »bratsko prijateljstvo«. To prijateljstvo so gojila »številna srečanja ne le v Rimu, ampak tudi v Fanarju, v Jeruzalemu, Assisiju, Kairu, na Lesbosu, v Bariju in Budimpešti«. Frančišek s slavljencem deli tudi »razumevanje glede naše skupne pastoralne odgovornosti spričo nujnih izzivov, s katerimi se danes sooča celotna človeška družina«. »Posebej zagotavljam svojo hvaležnost za Vaše prizadevanje za varovanje stvarstva in za vaše razmišljanje o tej temi, iz katerega sem se veliko naučil in se še vedno učim,« je zapisal sveti oče.

Voditelj Katoliške cerkve se patriarhu na koncu zahvali še za »nenehno pot dialoga v dejavni ljubezni in resnici, kot edino možno pot za spravo med verniki v Kristusa ter za vnovično vzpostavitev njihovega polnega občestva«. Po tej poti želi papež še naprej stopati skupaj s patriarhom, kajti »bližina in solidarnost med našima Cerkvama sta nepogrešljiv prispevek k univerzalnemu bratstvu in socialni pravičnosti, ki ju človeštvo tako zelo potrebuje«.

Carigrajski patriarh med voditelji avtokefalnih pravoslavnih Cerkva velja za »prvega med enakimi«.

Patriarhalni sedež v Carigradu je prvi med voditelji avtokefalnih pravoslavnih Cerkva po vsem svetu. Carigrajski patriarh tako velja za »primus inter pares« (prvega med enakimi). Njegov sedež je v Fanarju, eni izmed mestnih četrti v Carigradu. Bartolomej I. velja za 270. Naslednika apostola Andreja, papež Frančišek pa za 266. rimskega škofa in s tem za 265. naslednika apostola Petra.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh