Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Patriarh Pizzaballa: romanja so zapisana v jeruzalemsko DNK

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 08. 07. 2021 / 12:40
Oznake: Cerkev, Duhovnost, Covid
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.07.2021 / 12:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Patriarh Pizzaballa: romanja so zapisana v jeruzalemsko DNK
»Vrnitev romarjev za Jeruzalem pomeni, da znova lahko zadiha z obema pljučnima kriloma« FOTO: Vatican Media

Patriarh Pizzaballa: romanja so zapisana v jeruzalemsko DNK

Jeruzalemski patriarh je po letu in pol sprejel prvo skupino romarjev v Sveti deželi.

Latinski patriarh v Jeruzalemu, nadškof Pierbattista Pizzaballa, je po letu in pol, od prve uvedbe zaščitnih koronaukrepov, v Sveti deželi sprejel prvo skupino romarjev iz Italije in znova povabil vernike z vsega sveta, naj se vrnejo na kraje in poti, po katerih je hodil Jezus, obenem pa je spomnil na tesno vez med Rimom in svetim mestom Jeruzalemom.

»Vrnitev romarjev za Jeruzalem pomeni, da znova lahko zadiha z obema pljučnima kriloma,« je v pogovoru za spletni portal Vatican News pojasnil nadškof Pizzaballa: »Romanja so del življenja kristjanov in Cerkve v Sveti deželi in romarje potrebujemo iz praktičnih razlogov: pričarajo nasmeh na obraze številnih krščanskih, judovskih in muslimanskih družin, ki živijo od romarskega turizma. Jeruzalem in Rim sta povezana na poseben način. Moje sporočilo rimski Cerkvi in vsem romarjem je, naj zgodovinsko povezavo med Rimom in Jeruzalemom konkretno obnovijo z romarskimi potovanji in skupnimi pobudami, da bo Jeruzalem končno lahko spet zadihal s polnimi pljuči.« Po radostnem odprtju vrat jeruzalemskega patriarhata vernikom, duhovnikom in časnikarjem, ki so trenutno v Sveti deželi kot prva skupina romarske agencije Opera Romana Pellegrinaggi, je nadškof Pizzaballa znova povabil romarje, naj se vrnejo v Sveto deželo.

Vrnitev romarjev za Jeruzalem pomeni, da znova lahko zadiha z obema pljučnima kriloma.

Drugačna izkušnja

Pomen romanj v Sveto deželo je »izkušnja Jezusove domovine iz prve roke«. Ta izkušnja je vedno nekaj posebnega, prva pokoronska skupina romarjev pa jo doživlja v posebni razsežnosti: na svetih krajih tokrat ni dolgih vrst romarjev, ni gneče, ni turistov. Patriarh poudarja, da sicer obžalujejo odsotnost romarskih množic, po drugi strani pa je to tudi primeren čas za premislek in obujanje spominov.

Patriarh Pierbattista Pizzaballa, Kardinal Enrico Feroci in Remo Chiavarini pred rimskim romarskim središčem FOTO: Vatican Media

Ne potrebujemo množic, pojasnjuje nadškof, saj je ta vmesni, »prazni« čas, potem ko je epidemija prinesla toliko težav številnim družinam in posameznikom, ki v tej deželi živijo od turizma, ponudil tudi možnost premisleka. Po njegovih besedah »lahko premislimo o tem, kako bomo spremenili ritem in način potovanj in zagotovili boljši odziv na potrebe romarjev, pa tudi tistih, ki se ukvarjajo z verskim turizmom in se jih morda duhovno dotakne srečanje s kraji, z dejstvi o Jezusu in torej z osebo Jezusa Kristusa«. Pred koronakrizo so se romanja v Sveto deželo razvila že v pravi množični turizem, zdaj pa je po mnenju patriarha pomembno, da si bodo bolj prizadevali za kakovost kakor za količino.

Premisliti moramo, kako se bomo še bolje odzvali na potrebe romarjev.

Dobrodošlica

Po maši v vrtu Getsemani in obisku Betlehema so se italijanski romarji pod vodstvom kardinala Enrica Ferocija zbrali v molitvi ob Božjem grobu, srečali pa so se tudi z brati frančiškani, ki skrbijo za svete kraje v Jeruzalemu. Na programu romanja 21-članske skupine je po navedbah avstrijskega Kathpressa tudi obisk Nazareta.

Jeruzalem je v teh dneh obiskala prva pokoronska skupina romarjev iz Italije FOTO: Vatican Media

Kupi v trgovini

Notranji glas ljubezni
Duhovna rast
17,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh