Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Peter Nolasko

Objava: 06. 09. 2005 / 12:19
Oznake: Svetniki
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2021 / 19:40
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Peter Nolasko

Peter, Pero, Perica, Peran, Perko, Peterček, Petja, Petko; Petra

Svetnik je bil španskega rodu, rodil pa se je proti koncu 12. stoletja v gradu Rekaudu blizu Toulousa na južnem Francoskem. Oče mu je dal dobro vzgojo in ga sam vadil v viteškem ravnanju. V mladem fantu se je prebudila misel, da bi se izkazal v viteškem bojevanju in si zaslužil slavno ime. Udeležil se je, star komaj petnajst let, boja zoper krivoverske Albižane v rodni deželi. Boji so bili surovi in to mu ni ugajalo. Poskusil je drugod, kjer je upal najti več žlahtnosti. Aragonski kralj Jakob I., sam prizadeven kristjan, ga je sprejel med dvorjane. Petru je bilo to premalo. Hotelo se mu je več podjetnosti in plemenite osebne žrtve.

Za spovednika si je tedaj izbral sv. Rajmunda. V življenjepisu beremo, da se je kralju, Petru in Rajmundu prikazala preblažena Devica Marija in jim naročila, naj ustanove poseben red za reševanje ujetnikov iz mohamedanske sužnosti. Rajmund je sestavil pravila za novi red, Peter je bil njegov prvi predstojnik, kralj pa mogočen zaščitnik. Redu se je pridružila tudi bratovščina, ki so jo ustanovili kakšnih petindvajset let prej nekateri plemiči prav v ta namen. Tako je nastal red mercedarijev ali red blažene Marije de Mercede (usmiljenja).

Ti redovniki so poleg obljub devištva, uboštva in pokorščine napravili pri sprejemu še posebej zaobljubo, da bodo ostali jetniki v oblasti Saracenov, če bi bilo treba, da bi s tem rešil Kristusove vernike. Red je kmalu dobil cerkveno potrditev in je imel sedež v Barceloni. Sv. Peter in njegovi sobratje so s svojim junaškim delom napisali slavne strani v zgodovini španskega krščantva. Zračunali so, da je naš svetnik osebno pridobil svobodo 890 sužnjem, ves red pa 2718.

O svetniku pripovedujejo, da je prvi šel reševat krščanske jetnike v mohamedansko Afriko. Na poti je veliko pretrpel. Ker je nekaj ujetnikov ušlo, so Sareceni uklenili Petra v verige, ga vrgli v čoln brez jader in brez vesel, odpeljali čoln na odprto morje in ga prepustili valovom. Božja previdnost je pripeljala ladjico naravnost v Valencio. Umrl je na sveti večer leta 1256 z vzdihom: »O kako sladko umrje človek pod Marijinim varstvom.«

Goduje 28. januarja.

Nazaj na vrh