Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Petkovšek: To kaže, da je med nami veliko zdravega duha

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 05. 07. 2022 / 14:03
Oznake: Dogodek, Duhovnik
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.07.2022 / 14:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Petkovšek: To kaže, da je med nami veliko zdravega duha
Robert Petkovšek, Tomaž Mavrič in Pavle Novak. FOTO: Arhiv R. P.

Petkovšek: To kaže, da je med nami veliko zdravega duha

»Če predstavniki Družbe z vsega sveta odgovornost zaupajo našemu rojaku, našemu sobratu, to kaže, da je med nami veliko zdravega duha,« se je na ponovno izvolitev Slovenca Tomaža Mavriča za generalnega superiorja Misijonske družbe lazaristov odzval vizitator slovenske province Robert Petkovšek.

»Svetovna priznanja, ki jih dobiva Luka Dončić, kažejo, da mora biti tudi slovenska košarka dobra,« je ponazoril Petkovšek. Hkrati pa je poudaril, da je za vsakega lazarista sicer najpomembnejše to, da je Družba vsakokrat v najboljših rokah. »V štiristo letih, ki jih je dopolnila leta 2017, je Družba naredila veliko na področjih dela z ubogimi, misijonov in vzgoje duhovnikov; tudi danes ima na svetovni ravni pomembne projekte.

Človek več svetov

Tomaž Mavrič je bil za generalnega superiorja prvič izvoljen leta 2016. Razlogi, da je bil na tokratnem, 43. občnem zboru Družbe ponovno izvoljen, niso enostavni, saj je na zboru veliko izjemnih ljudi z vseh koncev sveta, je dejal Petkovšek. »Praktični razlog je ta, da je Tomaž človek več svetov, v katerih je živel in delal in jih zato pozna: Argentina, Slovenija, Kanada, Sibirija, Ukrajina, Italija. Pozna torej tudi jezike,« je navedel Petkovšek.

Hkrati ga odlikuje tudi njegov značaj: »Osebno je preprost, za vsakega razumevajoč, torej človek za vse – daleč stran od vseh lobijev. Z duhovnega vidika pa je to človek molitve in kontemplacije.«

O prihodnosti Družbe

Poleg volitev na rednem občnem zboru Družbe, ki med 27. junijem in 16. julijem poteka v Rimu, je cilj zbora tudi poživitev identitete Družbe in iskanje nove strategije, ki bodo Družbi omogočile uspešno uresničevanje njenega poslanstva v novem času.

»Kolikor je udeležencev, toliko je tudi idej, predlogov in želja, a vseh ne bo mogoče vzeti za kažipot našemu delu,« je o poteku razprave dejal vizitator slovenske province. Hkrati je dejal, da je pravi kažipot na poti to, kar poudarja generalni superior: mistika krščanske ljubezni – delati vse iz ljubezni do Boga in do bližnjega.

»Ni višjega merila, kakor je ta, za naš obstoj tu na zemlji. To je duh, ki nam ga je v Pravilih zapustil sv. Vincencij, naš ustanovitelj; ta duh je temelj vse naše identitete. Pot pa se pozneje razcepi v različne smeri: delo z ubogimi, misijoni, vzgoja. Pa tudi to še ni vse. Sv. Vincencij je poudarjal: »Ljubezen je iznajdljiva do neskončnosti.« Kdor vstopa v svet skozi mistiko krščanske ljubezni, se ne bo ustrašil nobenega izziva in se bo v vsakem delu počutil doma. Nekako v smislu sv. Avguština: »Ljubi – in delaj, karkoli hočeš!« Kdor ljubi, se ne moti.,« je še dejal Petkovšek, ki te dni udeležuje občnega zbora v Rimu.

Kupi v trgovini

Novo
Kje najti srečo?
Duhovna rast
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh