Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pianist Gadžijev med 12 najboljšimi na svetu

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 18. 10. 2021 / 18:36
Oznake: Družba, Kultura
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.10.2021 / 18:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pianist Gadžijev med 12 najboljšimi na svetu
Slovenski pianist Aleksander Gadžijev FOTO: Festival Ljubljana

Pianist Gadžijev med 12 najboljšimi na svetu

Slovenski pianist Aleksander Gadžijev se je uvrstil med dvanajst finalistov najslavnejšega pianističnega tekmovanja na svetu, to je Chopinovega tekmovanja v Varšavi. Finalni nastop v varšavski filharmoniji bo imel v torek, 19. oktobra, ob 18.40 uri.

Oči glasbenega sveta so od 2. oktobra uprte v Varšavo, kjer so zbrani najboljši pianisti sveta. Med 500 prijavljenimi jih je žirija izbrala 121, med njimi tudi Aleksandra Gadžijeva, po materi primorskih korenin. Nase je v zadnjih letih opozoril že na več tekmovanjih, tokrat pa je z interpretacijo Chopinovih Etud, Mazurk in Balade močno izstopa. Po treh krogih se je uvrstil v finale, med dvanajst najboljših pianistov, kar doslej ni uspelo še nobenemu Slovencu. V finalu bo igral Chopinov Klavirski koncert št. 2. 

Razmišljujoče radoveden glasbenik

O Aleksandru Gadžijevu, 26-letnem nekdanjem učencu Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel v Gorici, glasbeni svet govori v superlativih že od leta 2015, ko so se mu vrata v glasbeno elito odprla z odmevno zmago na tekmovanja Hamamatsu na Japonskem, svojo izjemnost je še utrdil z zmago na prestižnem mednarodnem tekmovanju Monte Carlo leta 2018. Razmišljujoče radoveden glasbenik intelektualne in kulturne širine, kot pišejo o njem kritiki, osvaja žirije in občinstvo z mojstrsko tehniko in interpretativno poglobljenostjo. Julija letos je prepričal tudi žirijo mednarodnega tekmovanja v avstralski prestolnici. 

Aleksander Gadžijev se je slovenkemu občinstvu nazadnje predstavil septembra v cerkvi Marije Vnebovzete na Kogojevih dnevih FOTO: Atelje Pavšič Zavadlav

Na tekmovanje, ki je potekalo prek spleta, se je prijavilo na stotine pianistov, v finalu pa jih je zaigralo le 32. Absolutni zmagovalec tekmovanja pa je postal goriški mojster črno-belih tipk. »Prelepa zmaga, veliko koncertov v Avstraliji in ZDA, tudi koncerti z orkestrom in dirigentom Valerijem Gergievim, pa zgoščenka za britansko založbo Decca, ki bo izšla že septembra in naslednje leto tudi za hyperion,« je ob prejemu še ene prestižne nagrade zapisal Aleksander Gadžijev. Septembra je Chopinove skladbe, s katerimis e v tem času predstavlja v Varšavi, igral v cerkvi Marije Vnebovzete v Kanalu ob Soči na Kogojevih dnevih.

172 let Chopinove smrti počastili v varšavski cerkvi svetega Križa

Letošnje Chopinovo pianistično tekmovanje je že 18. po vrsti. Tekmovanje je vsakih pet let in bi moralo biti že lani, a so ga zaradi pandemije prestavili na letošnji oktober. Na vseh dosedanjih tekmovanjih slovenski pianisti niso dosegli uspehov.

Včeraj (v nedeljo, 17. oktobra) so se pianisti, zbrani v Varšavi, spomnili 172. obletnico Chopinove smrti. Varšavski zbor in orkester s solisti so v cerkvi svetega Križa izvedli Mozartov Requiem.

FOTO: Festival Ljubljana

Nalaganje
Nazaj na vrh