Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Planina Blato, Velo polje, Voje

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 31. 08. 2022 / 10:12
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.09.2022 / 10:02
Planina Blato, Velo polje, Voje
FOTO: Andrej Praznik

Planina Blato, Velo polje, Voje

V gore hodimo zato, da osvajamo vrhove, vendar je včasih zanimiv tudi planinski sprehod brez »vzvišenega« cilja. Ko neobremenjeni pohajkujemo med planinami, skalnatimi pobočji, tratami, ruševjem, sedli in dolinami, doživljamo gore drugače kot med dirjanjem proti vrhovom.

V Bohinju je poleti na voljo nekaj cenovno ugodnih parkirišč, kjer lahko izkoristimo tudi možnost brezplačnega javnega prevoza. Na parkirišču Senožeta južno od Srednje vasi, kjer stane celodnevno parkiranje štiri evre, lahko do 25. septembra ob petkih, sobotah in nedeljah sedemo na manjši avtobus, ki nas brezplačno odpelje do zadnjega križišča pred planino Blato.

S ceste pod planino Blato krenemo po zelo obljudeni poti proti planini pri Jezeru. Čez deset minut se ločimo od nje, deset minut pozneje pa še od strme poti proti tej planini. Hodimo po gozdu. Na stezi in ob njej je čedalje več skal. Gremo mimo visoke stene, potem se počasi spustimo na planino v Lazu. Na dnu kotanje, ki jo obdajajo Slatna, Kreda, Debeli vrh in Ogradi, stoji skoraj dvajset lesenih koč. Na duhovnih vajah vsako leto slišimo, da se je treba vračati k stvarem, ki so se nas dotaknile, da bi se nas še bolj dotaknile. V tem duhu se na razvedrilnih straneh Družine večkrat vračamo na to planino, ki spada me...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh