Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Plenilci že od rojstva

Za vas piše:
Ivan Esenko
Objava: 29. 03. 2023 / 08:51
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.03.2023 / 11:32
Plenilci že od rojstva
FOTO: I. E.

Plenilci že od rojstva

V tem delu leta se z lopato v roki še najbolje spoznavamo z vrtnimi tlemi. Prelopatimo jih in okopavamo, grabimo suhljad in polnimo kompostnike z lanskoletnimi ostanki.

Razgaljena vrtna tla nam razodevajo skrivnosti tal, predvsem pa živi svet, ki sicer neopažen in prezrt prebiva v naši neposredni bližini. V rahli vrtni prsti prebiva pestra živalska druščina, med katero prepoznamo nam prijetna, kot tudi neprijetna bitja. Človekove oči so kritične. Živali največkrat sortiramo v dva predala, ki sta označena z napisoma: koristno in škodljivo.

Krešiči (Carabus) so plenilski hrošči, ki so tipični prebivalci tal. Nekaj med njimi je tudi rastlinojedih, vendar teče beseda o robustnih žuželkah, ki v zavetju noči zasledujejo svoj plen, pri čemer so izjemno uspešni. Tekne jim vse, od deževnika do polža, drugih žuželk in celo mrhovina. Pred morebitnimi sovražniki se nekateri branijo z jedkim izcedkom iz zadka, ki ga znajo presenetljivo natančno usmeriti v oči napadalca. To sem izkusil tudi sam v ranem otroštvu, ko sem pri žaganju drv podajal polena. Eno izmed polen, ki se je dotikalo vlažnih tal, je skrivalo velikega in lesketajočega se hrošč...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh