Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po 13 letih – Troštov oratorij iz Filharmonije na vipavski kor

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 08. 05. 2023 / 08:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.05.2023 / 11:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Po 13 letih – Troštov oratorij iz Filharmonije na vipavski kor
Cerkev Marije Tolažnice v Logu pri Vipavi. FOTO: K. Z.

Po 13 letih – Troštov oratorij iz Filharmonije na vipavski kor

Novembra so v Slovenski filharmoniji nazadnje izvedli oratorij Anton Martin Slomšek skladatelja in duhovnika prof. Jožeta Trošta. Po trinajstih letih ga bodo v nedeljo, 14. maja, skoraj v enaki vrhunski zasedbi izvedli v romarski cerkvi v Logu pri Vipavi.

Glasbeno društvo Anton Foerster vabi v nedeljo, 14. maja, ob 18. uri, v cerkev Marije Tolažnice v Log pri Vipavi na oratorij duhovnika in skladatelja prof. Jožeta Trošta: bl. Anton Martin Slomšek. Glasbeno delo, ki so ga zaradi že ponarodelih Slomškovih pesmi poimenovali kar »ljudski oratorij«, je prof. Trošt napisal ob Slomškovi beatifikaciji (septembra 1999) na pobudo takratnega mariborskega stolnega župnika Stanislava Lipovška.

»Bil je zagret za Slomškovo idejo in je želel njegovo odličnost izraziti tudi v glasbi,« je ob več izvedbah leta 2010 povedal skladatelj Trošt: »Odločil za glasbeno obliko oratorija, saj ima ta glasbena oblika epsko širino, dramatičnost in pripovedovanje.« Libreto je napisal upokojeni profesor iz Maribora dr. Stanko Janežič, besedilo je v rime postal Tihomir Arhar.

Oratorij je sestavljen iz sedmih delov, v katerih je opisano življenje in delo blaženega Antona Martina Slomška, vanj so vpletene štiri Slomškove pesmi, ki jih poje zbor z orkestralno spremljavo, življenje in delo blaženega pa podajata dva solista ob orglah. Tako so nastale koncertne priredbe pesmi Hola, hola, fantje vstajajte, Preljubo veselje, Glejte že sonce zahaja in V nebesih sem doma. V delo je vključen zborovski refren Sveta vera bodi vam luč s solističnim prepletanjem, kot razširjena preslikava psalmskega načina petja, ki ga danes slišimo pri maši. Orkestrska sestava je simfonična, dodane so tudi orgle, pomembno vlogo je skladatelj dal zvonovom, ti imajo leitmotiv skozi vse delo.

Damijana Božič Močnik: »Z najobsežnejšim Troštovim delom prihajamo k njemu 'domov'«

Da je razlogov za ponovno izvedbo oratorija več, pravi dirigentka Damijana Božič Močnik: »Letošnjo sezono smo začeli septemba 2022, torej v letu oz. mesecu, ko smo obhajali 160. obletnico smrti bl. A. M. Slomška.« Drugi velik razlog je, da prof. Trošt po hudi bolezni raka živi v vipavskem Domu starejših Pristan, 12. maja praznuje svoj 83. rojstni dan, in upajo, da se bo koncerta zaradi bližine cerkve lahko udeležil.

Skladatelj in duhovnik Jože Trošt. FOTO: Tatjana Splichal

»Oratorij o Slomšku je eno njegovih največjih, najobsežnejših del, lahko bi rekli življenjsko delo, kjer je prepletel svoj stil pisanja s Slomškovimi melodijami skladb, ki so tako rekoč ponarodele ter z življenjsko zgodbo blaženega, ki jo v oratoriju pripovedujeta solista, tudi tokrat bosta to sopranistka Marta Močnik Pirc in basist Marko Fink,« pravi Božič Močnikova in doda še tretji razlog: »Ne nazadnje gre pa tudi za povezovanje Troštovih rojakov s Cola s pevci in glasbeniki iz Ljubljane in okolice, kjer je deloval večino svojega življenja.«

Vabljeni 14. maja v cerkev Log pri Vipavi!




Kupi v trgovini

Novo
Kje najti srečo?
Duhovna rast
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh