Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po desetletni sodni sagi nekdanji preški župnik oproščen spolne zlorabe

Za vas piše:
A. R.
Objava: 11. 05. 2022 / 08:34
Oznake: Cerkev, Duhovnik
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.05.2022 / 11:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Po desetletni sodni sagi nekdanji preški župnik oproščen spolne zlorabe
Franc Klopčič se je skozi celoten proces zagovarjal kot nedolžen. FOTO: Tatjana Splichal

Po desetletni sodni sagi nekdanji preški župnik oproščen spolne zlorabe

Nekdanji župnik iz Preske pri Medvodah Franc Klopčič je bil tudi na ponovljenem sojenju oproščen obtožbe spolne zlorabe osemletne deklice. V procesu, ki se vleče že deset let, je bil Klopčič že v prvem sojenju nepravnomočno oproščen krivde.

Franc Klopčič, ki je skozi celoten proces zagovarjal kot nedolžen in zavrnil tudi ponudbo tožilstva za milejšo kazen v zameno za priznanje, je po včerajšnjem ponovljenem kazenskem procesu po poročanju časnika Delo dejal, da je takšno razsodbo pričakoval. »Glede na to, da sem bil oproščen že leta 2017, sem pričakoval, da bo tudi v tem postopku tako. Že desetletje sem pahnjen v ta sodni postopek. Naporno je in vesel sem, da je konec. Upajmo, da je res konec.«

Sojenje zaprto za javnost

Sojenje je zaradi občutljivost primera potekalo za zaprtimi vrati, javna je bila le ustna razgrnitev odločitve tričlanskega senata, in sicer zgolj besede sodnice Klavdije Bercieri, da so Klopčiča spoznali za nedolžnega.

Klopčič je v župniji Preska služboval od leta 1999, a se je leta 2012 zaradi obtožbe umaknil. Kot je leta 2019 dejal v pogovoru za Družino, je v prvi vrsti želel, »da nisem nikomur v breme, ampak da se lahko preživljam z delom svojih rok.«

Oproščen že leta 2017

V obtožnici so mu očitali spolni napad na deklico, ki naj bi se v župnišču zgodil skoraj osem let prej. Obtožba je Klopčiču očitala storitev kaznivega dejanja spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, za kar je zagrožena osemletna zaporna kazen. 

Leta 2016 je primer prevzela sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča Irena Škulj Gradišar. Marca 2017 je bil Klopčič nepravnomočno oproščen.

Oprostilno sodbo so junija 2018 ljubljanski višji sodniki obrnili na glavo in Klopčiča kar sami spoznali za krivega spolne zlorabe, Delo povzema STA. Obsodili so ga na štiri leta zaporne kazni. A ker je sodišče sodbo spremenilo v škodo obdolženega, ne da bi odpravilo obravnavo, se je lahko Klopčič pritožil na vrhovno sodišče. To je februarja 2019 razveljavilo obsodilno sodbo ter primer vrnilo višjim sodnikom v novo odločanje, tokrat pred spremenjeni senat. Novi senat je primer poslal v novo sojenje na okrožno sodišče.

Pred slabim letom je tako Klopčič ponovno sedel na zatožno klop, primer pa je prevzela sodnica Klavdija Bercieri. Včerajšnja oprostilna razsodba je nepravnomočna, tožilstvo pa že razmišlja o morebitni pritožbi, še poroča Delo.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh