Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po izkušnji drugega propedevtičnega letnika

Za vas piše:
Jana Podjavoršek
Objava: 08. 07. 2021 / 09:33
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.07.2021 / 09:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Po izkušnji drugega propedevtičnega letnika
Drugo leto izkušnje propedevtičnega letnika življenja v občestvu potrjuje, da je začrtana prava smer. FOTO: Tatjana Splichal.

Po izkušnji drugega propedevtičnega letnika

Fantje, ki želijo slediti klicu v duhovništvo, so povabljeni v propedevtični letnik v Šmarje pri Jelšah.

To je čas preverjanja in hoje po poti odločitve za duhovniški poklic. »Kdor želi preveriti svojo poklicanost, naj me le pokliče,« ostaja odprt za pogovor predstojnik Janez Kozinc.

»Prepričan sem, da če Gospod pokliče, se ne heca ne s fanti ne z dekleti, da bi jih varal s klicanjem, ker je zvest svojim odločitvam.« Drugo leto izkušnje propedevtičnega letnika življenja v občestvu potrjuje, da je začrtana prava smer, kot smo se lahko prepričali na obisku ob zaključku letnika konec junija.

Koristno preživet čas

»Zelo koristno preživet čas, še posebej v tem letu, ko je življenje zaradi korone drugačno in smo ga izkusili skupaj,« je o letu v Šmarju pri Jelšah, ko je na poseben način odrinil na globoko, povedal Jure. 

Janez Kozinc, predstojnik propedevtičnega letnika. FOTO: Tatjana Splichal.

»Čeprav sem že prej hodil na duhovne vaje, sem v tem letu odkril novo perspektivo sistematičnega spoznavanja duhovnosti, ob tem pa so se mi odpirala nova spoznanja.« Roka je nagovorilo življenje v občestvu, kot je zapisano v evangeliju: »Kjer sta namreč dva ali so trije zbrani v mojem imenu, tam sem sredi med njimi« (Mt 18,20). 

»To je bilo leto razločevanja,« spoznava Luka. »Z duhovnim spremljanjem in lastno presojo sem prišel do potrditve poti za naprej v duhovniškem poklicu.« 

Jure pa dodaja: »Pomembno je, da nenehno ostajamo v dvosmerni komunikaciji z Gospodom, v zavedanju, da odločitve ne naredimo enkrat za vselej.«

Fantje so vstajali zjutraj ob pol sedmih in začeli dan z molitvijo v kapeli ob sedmi uri.

Po zajtrku, ki so ga sami pripravili, so se glede na dan v tednu zvrstile različne dejavnosti: poglabljanje v Sveto pismo, spoznavanje duhovnosti, liturgike, preizkušanje v dobrodelnosti na Vrbju ter obiskovanje ostarelih in osamljenih v Šmarju po domovih (tudi v času korone). 

Četrtek je bil namenjen hišnim opravilom, prosta je bila nedelja, v času korone pa je bil petek dan za rekreacijo.

Vredno je!

»Čas razločevanja ni zapravljen čas,« zagotavlja Luka vsem, ki morda razmišljajo o propedevtičnem letniku. »Ne bo mučno, imel se boš celo 'fajn'. Vredno je!« Rok pa vidi to leto kot priložnost, da spoznaš nove prijatelje. »Ni samo zabava, gre za resen pristop. Če si pristen, potem samo nadaljuješ v semenišču.« 

Veliko časa so namenili tudi premišljevanju ob Svetem pismu in Jure je prepričan, da je knjiga knjig koristna vsem, ki želijo živeti iz vere. Fantje so hvaležni za izkušnjo propedevtičnega leta, si pa želijo, da se ne bi več ponovil koronačas in s tem povezana karantena.


Celoten prispevek in pričevanja fantov si preberite v novi številki tednika Družina (28/2021). 


Nalaganje
Nazaj na vrh