Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po letu 2026 k zdravniku brez papirjev in izvidov?

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 09. 06. 2023 / 07:13
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 09.06.2023 / 07:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Po letu 2026 k zdravniku brez papirjev in izvidov?
Fotografija je simbolična. FOTO: Tatjana Splichal

Po letu 2026 k zdravniku brez papirjev in izvidov?

Vlada je na četrtkovi seji med drugim sprejela predlog Zakona o digitalizaciji zdravstva, ki naj bi stopil v veljavo 1. januarja 2024. Ta naj bi vpeljal digitalno transparentnost in prinesel več novosti za paciente in zaposlene v zdravstvu. Najpozneje z letom 2026 pacientom k zdravnikom ne bo treba več nositi papirjev in izvidov, prav tako se ne bodo podvajale preiskave, saj bo vse, kar bodo opravili pri osebnem zdravniku, laboratoriju, bolnišnici oziroma pri katerem koli izvajalcu, vključeno v enotni informacijski sistem, je dejal zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan.

Slovensko zdravstvo je danes digitalno neenotno in razdrobljeno. »Zbirajo se velike količine nepovezanih podatkov, ki bodo z novim zakonom povezani in dostopni na enem mestu, omogočena bo digitalna izmenjava podatkov, kar bo prispevalo k hitrejšemu izvajanju zdravstvenih storitev,« so po seji vlade sporočili z zdravstvenega ministrstva.

Podatki zbrani na enem mestu

Zakona naj bi pacientom prinesel poenostavitev birokratskega dela postopka zdravljenja, »saj bodo zdravstveni podatki v digitalni obliki zbrani na enem mestu (v nacionalnem eKartonu), administrativno se razbremenjuje zdravnike, vpeljuje se stroškovna učinkovitost zaradi ponavljanja dragih in občasno zdravju škodljivih diagnostičnih postopkov v procesih zdravljenja«.

Preglednost, dostopnost in vpogled v tok denarja

Minister za zdravje je ob sprejetju predloga zakona poudaril: »Z novim zakonom želimo doseči digitalno transparentnost, dostopnost in vpogled v tok denarja kot v izvide.« Predlog zakona tako med drugim ureja strogo nadzorovan dostop do zdravstvenih podatkov, kjer je posebna skrb namenjena ranljivim posameznikom, osebam, ki so zaradi svojih lastnosti ali spleta okoliščin (na primer pomanjkljive digitalne veščine, druga ogrožajoča stanja) začasno ali trajno manj sposobni razumeti svoj položaj ali uveljaviti svoje pravice.


Nalaganje
Nazaj na vrh