Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pobiranje darov pri maši

Za vas piše:
Peter Štumpf
Objava: 05. 10. 2022 / 13:46
Oznake: Cerkev, Duhovnost, Maša
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.10.2022 / 13:48

Pobiranje darov pri maši

Lepo pozdravljeni. Že dolgo me zanima, zakaj se v času darovanja, ko duhovnik povzdiguje Sveto Rešnje telo in kri, pobira denar. Priznam, da me to moti in bi raje videla, da bi bilo to na koncu maše. Župnik bi lahko na koncu oznanil, za kaj se daruje. Hvala za odgovor in hvala za časopis Družina, s katerim se napolnim z Božjo besedo, znanjem in besednim zakladom.

Že prvi kristjani so imeli v navadi pobiranje darov za tiste, ki so bili revni. Gre za solidarnost med brati in sestrami v Kristusu, ki so skrbeli drug za drugega, da nikomur ne bi ničesar zmanjkalo za preživetje. Največkrat so zbirali hrano, včasih pa tudi denar. Tako Apostolska dela pričujejo, da so nekateri v ta namen prodajali zemljišča ali hiše in so prinašali izkupiček ter ga polagali k nogam apostolom; in sleherni je dobil, kar je potreboval (prim. Apd 4,32-37).

Maša je sestavljena iz različnih delov, med katere spada tudi »prinašanje darov«. Najpomembnejša darova sta kruh in vino, ki ju duhovnik položi na oltar za posvetitev, ki po molitvi k Svetemu Duhu postaneta telo in kri našega Gospoda. Včasih pri slovesnih mašah ta dva darova spremljajo še drugi darovi, ki pa imajo simbolni značaj, saj niso namenjeni revežem, ampak vernikom sporočajo pomen slovesnosti, recimo: Sveto pismo, sveča, rožni venec in drugo.

Pri nas pobiranje darov med mašo večinsko imenuj...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh