Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Podeljene nagrade na področju šolstva

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 06. 10. 2021 / 21:27
Oznake: Šolstvo
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.10.2021 / 21:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Podeljene nagrade na področju šolstva
Letos so podelili le deset nagrad, ker je bilo tudi predlogov zgolj 18. FOTO: FB MIZŠ

Podeljene nagrade na področju šolstva

Ob včerajšnjem svetovnem dnevu učiteljev so danes na slavnostni prireditvi, ki sicer vsako leto poteka že od leta 1966, podelili nagrade Republike Slovenije na področju šolstva.

Odbor za podeljevanje nagrad, ki mu predseduje prof. dr. Boris Aberšek, je med 18 predlogi, kar je bistveno manj kot leto prej, izbral deset nagrajenk in nagrajencev s sedmih področij, in sicer tri za življenjsko delo in sedem za izjemne dosežke na področju šolstva.

Tri nagrajenke za življenjsko delo

Prejemnice nagrad za življenjsko delo so Radica Slavković (za 47-letno delovanje) na področju predšolske vzgoje, Nives Počkar na področju srednjega šolstva in Dragica Motik na področju dopolnilnega pouka slovenskega jezika in kulture za Slovence po svetu.

Plaketo za izjemne dosežke je prejel tudi dr. Jože Lango, ki je sodeloval tudi v oddaji Reflektor o šolskem sistemu, ki si jo lahko ogledate TUKAJ.

Sedem plaket za izjemne dosežke

Prejemniki plaket za izjemne dosežke pa so dr. Jože Lango in Polonca Legvart na področju osnovnega šolstva, dr. Samo Kralj in Jelena Sitar Cvetko na področju visokega šolstva, dr. Aksinija Kermauner na področju otrok s posebnimi potrebami, dr. Tanja Možina na področju izobraževanja odraslih in Andreja Duhovnik Antoni na področju šolstva pripadnikov slovenske manjšine v Italiji, Avstriji in na Madžarskem.

Nepogrešljiva vloga vzgojitelja in učitelja

Vsem nagrajenkam in nagrajencem je čestitala tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec in v nagovoru izpostavila nepogrešljivi vlogi vzgojitelja in učitelja v vsaki zdravi in v prihodnost uprti družbi.

Delo za naše otroke in celotno družbo

»Delo, ki ga dnevno opravljate pedagoški delavke in delavci, je delo za naše otroke in celotno družbo današnjega in jutrišnjega dne. To ni običajno delo, temveč je sestavni del vašega vsakdana, poslanstvo, del našega skupnega medsebojnega spoštovanja, ugleda in zaupanja – v vas kot strokovnjake in kot ljudi ter v nas kot družbo, utemeljeno na znanju,« je v nagovoru izpostavila ministrica.

Nagrajence je nagovorila tudi ministrica dr. Simona Kustec. FOTO: MIZŠ

Obraz družbe, njenega znanja in vrednot

Za zdravo in v prihodnost usmerjeno družbo je učiteljsko in vzgojiteljsko delo obraz družbe, njenega znanja in vrednot, je poudarila dr. Kustečeva o »enem najbolj spoštovanih in uglednih poklicev ter temeljnem stebru vsakokratnega odkrivanja, prenašanja in osvajanja novih poti proti obzorjem novega, drugačnega, dotlej nepoznanega.«

Izjemne osebnosti

Ministrica se je za doprinos k tej družbi znanja, ki ima dodatno, izjemno težo, »največjo – vrhunsko vrednost«, zahvalila nagrajenkam in nagrajencem, ki so po njenih besedah izjemne osebnosti, mentorji, strokovnjaki z izjemnimi dosežki na področju predšolskega, osnovnošolskega, srednješolskega, visokošolskega izobraževanja, izobraževanja otrok s posebnimi potrebami in šolstva pripadnikov slovenskih manjših v sosednjih državah in po svetu.

Odrekanja, nerazumevanja, tudi dvomi

»Za vašimi potmi je mnogo odrekanj, številne neprespane noči, tudi nerazumevanja in dvomi. Vse to ste znali in zmogli prebroditi, jih z dvignjeno glavo premagati in iti dalje, proti najvišjim vrhovom novih znanj, veščin, vrlin,« je v nagovoru prejemnicam in prejemnikom najvišjih nagrad še dodala dr. Simona Kustec.

Nalaganje
Nazaj na vrh