Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poezija za (ne le) današnji čas

Za vas piše:
Jože Horvat
Objava: 06. 09. 2021 / 09:40
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 06.09.2021 / 09:46
Poezija za (ne le) današnji čas

Poezija za (ne le) današnji čas

Ob zbirki Duhovni soneti Andreja Capudra, velikega pisca in prvega ministra za kulturo v samostojni Sloveniji (Celjska Mohorjeva družba, 2020)

Znano je, da je sonet (italijanskega izvora) zelo zahtevna, a tudi enako hvaležna pesniška oblika. To pesniki vedo: zato jo večidel »uporabljajo« najboljši. Že po gradnji je sonet izjemno zahteven, njegove rime v bralca izzvenijo z opojno glasovno podobo, po vsebinski plati pa ga prevzame sublimna, globoka izpoved ali misel. Tako je vedno znova izziv za pesnike, »ki dajo kaj nase«, skušajoč v njegovo častivredno formo preliti svoje občutje in si zagotoviti trajno privlačnost. Pa bodisi da gre v njej za duhovo vrednoto, individualno ljubav, socialno-politično ugotovitev ali kakšno drugo sporočilo.

Zagovornik ustvarjalne tradicije

Čislani sonet je v evropski liriki doma stoletja, v Sloveniji je zanj vrhunsko merilo postavil Prešeren, presenetljivo pa ga gojijo tudi nekateri slovenski sodobniki v času, v katerem nekdanje vrednote nimajo prave cene. Med temi sodobniki je (bil) Andrej Capuder (1942–2018). Pravzaprav se glede njega ne gre čuditi: bil j...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh